Entitats barcelonines en defensa del dret a l’habitatge han criticat que s’hagi ajornat l’entrada en vigor de l’índex de referència dels preus del lloguer. El Sindicat de Llogateres ha alertat que la demora d’aquest topall afecta milers de famílies que aquests dies han de renovar el contracte de lloguer. Han recordat que la mesura beneficiarà 6,2 milions de catalans que viuen de lloguer en zones tensionades, el 80 % de la població a Catalunya.

El sindicat ha anunciat que a partir d’ara aniran més enllà i que faran un canvi en la seva estratègia. “L’acte d’avui no serveix només per anunciar la regulació dels lloguers, si no sobretot per anunciar una nova etapa, un punt d’inflexió”, ha afirmat el portaveu del sindicat Enric Aragonés, i ha afegit que “els llogaters diem prou i a partir d’ara no busquem negar-nos tan sols a les pujades, sinó que busquem baixades de lloguer i començarem la tasca anant a buscar els llogaters porta per porta”. També han fet una crida als llogaters a plantar-se i negar-se a signar pujades de lloguers.

El Govern espanyol endarrereix el topall dels lloguers: es publicarà al BOE a partir del 15 de març
El Ministeri d’Habitatge ha indicat que es publicarà després que s’acabi el termini de consulta pública i que s’hagin respost totes les consultes ciutadanes i institucionals

Campanya per abaixar els preus del lloguer

En un acte polític a Sants, entitats de barri que defensen els preus d’habitatge assequibles han donat a conèixer la campanya per abaixar els preus dels lloguers que ara es desplega, justament en el context de treball perquè la nova llei de regulació dels preus dels lloguers entri en vigor.

Barcelona és una de les àrees declarades tenses, i on el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Per això, les entitats organitzades als barris han posat èmfasi a donar a conèixer la legislació vigent entre els llogaters. Un altre factor a tenir en compte és que en el cas de viure de lloguer en un pis d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans en el cas de Catalunya), el preu tampoc podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

Entre els col·lectius que participen en aquesta trobada política hi ha el Sindicat de Llogateres, la PAH BCN, Resistim el Gòtic, el sindicat de barri del Poble Sec, el Grup d’habitatge de Sants, el Grup d’habitatge de les Corts i el Sindicat d’Habitatge de Gràcia i de Vallcarca.