El 20è aniversari dels atemptats de l’11-M i l’incendi en un edifici d’habitatges de València han estat molt presents en el reconeixement anual a la carrera professional dels bombers de Barcelona jubilats. En un acte celebrat aquest dimarts al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcalde, Jaume Collboni, s’ha referit a l’atac terrorista de Madrid del 2004 i a l’incendi del mes de febrer de València com a exemples de “situacions extremament difícils en què els bombers posen en risc la seva vida” i ha seguit lloant la feina feta dels Bombers a Barcelona, no només en grans catàstrofes, sinó també en incendis com el d’aquest dilluns al Baix Guinardó. “Ahir mateix al meu barri hi va haver un incendi”, ha dit Collboni.

En la mateixa línia, el cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, també ha parlat de l’impactant incendi de València i de la importància de treballar en la prevenció de focs. “Ens ha posat d’exemple que hem de seguir potenciant la prevenció“, ha dit Massagué, qui també ha celebrat decisions com la de constituir un grup de treball per detectar edificis amb materials inflamables.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat les novetats que s’han incorporat al cos “perquè disposi de les eines més avançades i eficaces per dur a terme la important tasca de protegir i servir Barcelona“. Per millorar l’entrenament dels membres del cos en exercicis de rescat amb alçada, s’ha incorporat la torre de pràctiques al Parc de la Vall d’Hebron, una ambulància 4×4 i es remodelarà la flota de vehicles del cos.

Les Genoveves, emblemes del cos

Ja és tradició fer entrega de Genoveves en miniatura als bombers jubilats i enguany no ha estat una excepció. En total, 18 professionals del foc, que es van jubilar durant el 2023, han recollit un per un les rèpliques del tanc d’aigua històric i emblemàtic dels Bombers. A més també s’han entregat 11 medalles d’argent per 35 anys de servei, quatre plaques a entitats externes per la seva col·laboració amb el cos i una Medalla d’Honor en categoria d’argent a Joaquim Pol, fotògraf especialitzat en emergències.