El districte de Nou Barris ha acceptat intentar buscar una solució per salvar el projecte de l’hort ocupat Date una huerta. El govern municipal s’ha compromès a demanar un temps de marge a la propietat del solar mentre el projecte no es trasllada a un altre espai del barri de la Prosperitat. Així s’ha comunicat als veïns en el darrer Consell Plenari de Nou Barris celebrat aquest dilluns i a petició d’un prec de Barcelona en Comú.

A més, els serveis jurídics del consistori també estudiaran si es pot exercir dret de tanteig i retracte per adquirir el solar, amb la possibilitat de fer-hi habitatge públic.

No marxaran fins no tenir la ubicació nova

Els veïns celebren que l’Ajuntament obri la porta a negociar amb la propietat del terreny i mantenir viu el projecte Darte una huerta, que se n’haurà d’anar del solar ocupat des de fa més de set anys al carrer de Joaquim Valls, 79 , per aconseguir una moratòria al desallotjament. “L’1 de gener es va complir la cessió d’ús que tenia i pensem que realment s’està treballant perquè es pugui continuar”, reflexiona Meritxell López, de l’Associació Veïnal de la Prosperitat.

Una quarantena d’entitats van fer aquesta proposta de mediació al consistori per guanyar temps per traslladar-se al terreny que quedarà lliure quan es treguin els barracons del Casal de Joves de la Prosperitat, i al costat d’un altre hort urbà, Ecovincles, com a veïns. “Nosaltres no marxarem fins que tinguem l’espai que deixa el casal”, assegura Bizicleto, de Date una huerta.

Demanen habitatge social al solar

Els membres de Date una huerta i una quarantena d’entitats de la Prosperitat també han demanat al districte de Nou Barris que el solar que ara ocupa Date una huerta allotgi pisos socials en un futur. Per això, però, el consistori hauria de comprar el solar de Joaquim Valls. “La propietat ara ha baixat el preu de 640.000 euros a 392.000, se’l volen treure de sobre, si algú l’ha de comprar preferim que sigui l’Ajuntament”, diu Bizicleto.

Un punt amb ordres reiterades de desallotjaments

El projecte Date una huerta ha sobreviscut a 10 intents de desallotjament fins que la propietat es va avenir a signar una cessió d’ús per a un any amb l’Ajuntament, que va fer de mediador, i va retirar la denúncia. El solar continua en venda però, en caducar l’acord, el fons immobiliari ha rebutjat renovar-lo.

Date una huerta és un jardí i punt de trobada i activitats que es va engegar el 2017. El col·lectiu, format per un grup heterogeni i intergeneracional, va ocupar l’espai per posar fi a anys d’abandó, brutícia i rates a l’espai.