(ACN-Redacció) La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat que la limitació dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya al mes de febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que han pactat acabar en les properes setmanes la feina per aprovar i publicar l’índex de preus de referència dels lloguers que s’ha d’aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori.

Per a nosaltres, per al govern de Catalunya, per al Departament de Territori, és una molt bona notícia, com ho és també per als ciutadans de Catalunya”
Ester Capella, consellera de Territori

Capella ha celebrat haver pogut “desencallar” la publicació d’aquest índex, imprescindible per “fer efectiva” la contenció de rendes.

Una regulació sense efectes retroactius

En un comunicat, el Ministeri d’Habitatge també ha informat que té previst publicar “durant el mes de febrer” l’índex de preus de referència del lloguer. Tal com ha detallat Capella, la nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l’amo del pis és un petit propietari o un gran llogater.

Com afecta la nova llei?

Segons la nova norma, el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans), el preu del lloguer tampoc no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer. Si, per exemple, s’havia llogat un pis a 1.500 euros i el límit de la zona se situa als 1.200, quan s’extingeixi el contracte i se’n faci un de nou no es podrà superar aquest màxim.

140 municipis amb el 80 % de la població catalana

Per a Capella, l’acord era “esperat” i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez, tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara. El mes de juny passat el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l’habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer.

En aquestes zones, on hi resideixen 6,2 milions de persones i 80 % del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l’àmbit metropolità de Barcelona, les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d’altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d’altres.

L’Ajuntament considera imprescindible la regulació del preu del lloguer

Fonts municipals han assegurat que “la regulació del preu del lloguer és una mesura imprescindible per evitar l’increment desmesurat de preus que dificulta l’accés a l’habitatge”. Asseguren també que “des de l’Ajuntament hi hem estat a sobre perquè sigui una realitat, amb la declaració de mercat tensionat a l’inici del mandat”. Els consistori apunta que aquesta mesura ha d’anar acompanyada per la creació i generació de més habitatge assequible, “com impulsem des de l’Ajuntament, i també d’acord i conjuntament amb tots els agents públics i privats implicats”.