Els farmacèutics s'han plantat. Això després que el govern català els hagi comunicat que no té intenció de pagar-los ni el deute ni els medicaments que dispensin fins que acabi l'any. Per això, amenacen de deixar d'assumir el cost dels medicaments amb recepta en les properes setmanes. JORDI DALMASES, president del Col·legi de Farmacèutics "Ja n'hi ha prou és que estem, són quatre mesos ja que estem així, tres anys que dura la pilota i que es va fent gran, i que hi ha promeses..." Posen com a data límit el divendres dia 8 de novembre. Si al consell de ministres del Govern espanyol no s'anuncien noves aportacions per pagar el deute, deixaran en mans del conseller Boi Ruiz la decisió de com finançar els medicaments. JORDI DALMASES "No penso donar aquest gust en aquell que té que prendre la decisió, que ho digui qui té la responsabilitat de la prestació. Hem de cobrar el medicament als ciutadans? ho farem, farem el que calgui". La setmana que ve el deute de la Generalitat amb les farmàcies pujarà a 400 milions d'euros, una xifra que podria incrementar-se fins als més de 600, cosa que des del Col·legi anuncien que no és viable. "Els farmacèutics se senten moneda de canvi entre els governs espanyol i català, i lamenten que al darrere de l'impagament hi hagi estratègies polítiques." De moment, segons el Col·legi de Farmacèutics, aquest impagament ja ha provocat el tancament de 18 farmàcies en l'úlitm any a la província de Barcelona.

El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi de Dalmases, i el del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Antoni Torres, han comparegut d’urgència perquè Salut els hauria anunciat que les farmàcies no cobraran els endarreriments d’aquí a final d’any. Els farmacèutics asseguren que no poden suportar més els impagaments i amenacen a fer pagar el 100% del cost del medicament a l’usuari com a mesura de pressió.

Els impagaments reiterats del Departament de Salut van provocar la primera vaga del sector, que es va fer el 25 d’octubre de 2012Més del 80% de les farmàcies van secundar un tancament històric i mig miler de farmacèutics es van concentrar a les portes del Departament de Salut per denunciar que 400 establiments farmacèutics corrien perill de desaparèixer. L’endemà, els farmacèutics van reclamar a la Generalitat un calendari per eixugar el deute, una xifra que continua augmentant.