Les aglomeracions que, a l'estiu, es produeixen al centre de la ciutat hi fan més fàcil l'actuació dels carteristes. Per quart any consecutiu, però, els delictes de furts han baixat a Ciutat Vella. S'han reduït un 10 i mig per cent. JOAN CARLES MOLINERO, cap de la Regió Policial Metropolitana de la ciutat de Barcelona "Hem aconseguit disminuir la xifra de víctimes turistes, de víctimes estrangeres, en quasi 4.000 persones menys respecte al mateix període de l'any passat. Això, evidentment, de cara a la imatge de la ciutat de Barcelona, és molt important". També els robatoris amb força, violència o intimidació, el segon tipus de delictes més habituals al districte, s'han reduït. Els bons resultats s'atribueixen la cooperació entre els Mossos i la Guàrdia Urbana, la tasca de prevenció que es fa amb els veïns i entitats, i la col·laboració ciutadana. JOAN CARLES MOLINERO, cap de la Regió Policial Metropolitana de la ciutat de Barcelona "Cada vegada rebem més trucades de ciutadans i, sobretot, també cada vegada les rebem abans. Moltes vegades rebem la trucada del ciutadà quan s'està començant a produir el fet, o quan algun ciutadà veu alguna persona o algun vehicle amb una actitud sospitosa." Les xifres també milloren si les comparem amb les de l'any passat. En els últims 12 mesos, els delictes comesos a Ciutat Vella han baixat un 11,7%.

Les dades confirmen les del balanç provisional que es va presentar el passat mes de juny, on es constatava que els delictes i les faltes a Ciutat Vella havien caigut un 11% entre els mesos de gener a juny. Els dos cossos policials que operen a la ciutat han detectat 5.399 fets delictius menys durant el darrer any a Ciutat Vella. Per tipologia, el delicte que més ha baixat són els robatoris amb violència, un 16% menys. Els segueixen els furts, amb un descens del 13%, i els robatoris amb força, amb una caiguda del 8,81%.

Els delictes més freqüents són els que estan classificats com a infraccions penals contra el patrimoni, que inclouen els furts i robatoris amb violència o amb força. Representen el 34,8% dels fets delictius registrats. També destaquen amb un 15,4% els que deriven d’aldarulls i baralles.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han dut a terme una trentena de dispositius policials en què s’han detingut “in fraganti” 181 persones per robatoris i tràfic d’estupefaents.

Aquesta tendència a la baixa també s’ha donat a l’estiu. Entre els mesos de juliol i setembre, els delictes a Ciutat Vella s’han reduït en un 10,5% respecte al mateix període de l’any anterior. Els robatoris amb violència també han estat els que més han baixat, un 14,48%. Els furts han registrat un descens de l’11% i els robatoris amb força han registrat un descens més lleuger, del 2,06%.