La Rosa i en Tomàs fa 54 anys que viuen en un d'aquests pisos. Els principals desperfectes que té són les goteres en el lavabo i, sobretot, al dormitori. ROSA JUÁREZ, veïna "Que mi marido cuando lleve se va al sofà porque cae. Y nos volvimos locos el primer día buscamos los goteras y se que se queda en la cámera de aire que hay y queda ahí y por eso se va al sofá porque le da miedo, porque puede caer encima." El seu bloc és el primer on han començat les obres. Principalment, se'n reformaran totes les cobertes, les façanes i els balcons. També es canviaran les persianes de tots els pisos i se n'eliminaran els aparells d'aire condicionat actualment visibles a la façana. A més, s'hi instal·laran dos ascensors. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Tot això suposa un cost d'un milió set cents mil euros. És un pressupost que l'Ajuntament hi ha destinat 900 mil euros d'aquest milió set cents mil en forma d'ajudes." VALENTÍ ARENA, secretari Mancomunitat dels Pescadors de la Barceloneta "Tothom té una miqueta de por perquè tot el veïnat és bastant gran d'edat, però al final s'ha aconseguit. Com s'ha aconseguit? Molt fàcil. Cadascú ha demanat diners o al banc, a una empresa particular o bé al seu fill." MARTA MARTORELL "Els blocs dels pescadors és un edifici singular, catalogat com a bé d'interès urbanístic. Per aquest motiu, qualsevol reforma calia que fos executada en tot un conjunt. Per això, veïns i Ajuntament han estat treballant des de 2011 per arribar a un acord. El projecte final serà aquest. Però per ser una realitat, caldrà esperar uns vuit mesos.

Concretament, el consistori vol reformar tots els desperfectes de l’edifici i recuperar la imatge i l’estètica que van atorgar-li els arquitectes Josep Antoni Coderch i Manuel Valls l’any 1951. Per això, es faran totes les cobertes noves i es repararan els balcons, les persianes i les finestres A més, també s’eliminaran els aparells d’aire condicionat instal·lats a les façanes i es col·locaran als terres dels balcons. Comunitàriament, es renovaran les antenes i els canalons de la coberta i s’instal·laran els dos ascensors que falten per tal que els 11 blocs en disposin.

El cost total de l’obra és d’1.700.000 euros. La meitat però (aproximadament 900.000 euros) els aporta l’Ajuntament en forma d’ajudes socials. Tots els propietaris han rebut una subvenció del 50% del cost i hauran d’aportar al voltant de 6.000 euros. Hi ha, però, 27 famílies que, per la seva situació econòmica, rebran el 100% de subvenció.

Des de la Mancomunitat de Pescadors de la Barcelona, el secretari Valentí Arena, explica que tots els veïns han hagut de demanar els diners al banc o bé als seus fills. En aquest sentit, matisa que endeutar-se a aquest edat és un risc, ja que la major part d’ells són gent gran.

El Bloc dels Pescadors hi viuen 160 famílies i és un edifici singular del barri de la Barceloneta. Es va construïr el 1951 i està catalogat com a bé d’interès urbanístic. Per aquest motiu, per realitzar qualsevol reforma calia que fos executada en tot el conjunt, és a dir, que totes les famílies que hi viuen es posessin d’acord per portar a terme un únic projecte de rehabilitació. Per això, veïns i Ajuntament hi estan treballant des del maig de 2011.

Tot aquest projecte de mediació que ara fa possible l’inici de les obres, es va fer en el marc del Pla de barris de la Barceloneta  i, posteriorment, l’ha continuat desenvolupant Foment de Ciutat Vella.