(ACN/Redacció) El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha publicat un estudi que demostra la utilitat de l’eina VIGex per ajudar els oncòlegs a identificar quins pacients responen millor als tractaments d’immunoteràpia. El VIGex és capaç de classificar els tumors en tres categories segons l’estat inflamatori: calent, intermedi i fred.

El treball ha revelat que els calents són els que tenen més probabilitat de presentar beneficis a la immunoteràpia. S’ha validat utilitzant més de 2.000 mostres de 45 tipus de tumors i s’ha publicat a la revista ‘Med’. Suposa un pas endavant clau en la selecció de pacients i la personalització de teràpies.

La immunoteràpia es basa a estimular la resposta immunitària del pacient contra les cèl·lules del tumor i ha suposat una revolució en el tractament del càncer en els darrers anys. No obstant això, aquesta estratègia terapèutica no funciona en tots els pacients ni en tots els tipus de càncer. Per aquest motiu, un dels objectius de la recerca és identificar biomarcadors per ajudar els oncòlegs a decidir quin tractament és el més indicat per a cada pacient.

Millora de la selecció de pacients a tractar amb immunoteràpia

Segons explica Elena Garralda, directora de la UITM-CaixaResearch del VHIO, “el desenvolupament d’aquesta eina permetrà millorar la selecció dels pacients per a tractaments d’immunoteràpia”.  De fet, ha indicat que dins de la col·laboració internacional establerta en aquest projecte s’aplicarà la firma VIGex a dades d’un assaig clínic d’immunoteràpia realitzat a l’Hospital Princess Margaret, a Toronto.