“Mou-te per la salut mental de tothom” ha estat el lema d’una jornada esportiva celebrada al barri de Sant Genís dels Agudells amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. La iniciativa ha estat impulsada per l’Hospital de Sant Rafael i el CAP Vallcarca amb el suport de diverses entitats del barri. Així una cinquantena de veïns i veïnes han fet un recorregut de marxa nòrdica pels voltants de Collserola.

El servei de rehabilitació de l’Hospital Sant Rafael – Germanes Hospitalàries ha coordinat l’activitat amb l’objectiu de vincular esport i salut mental. Tal com explica Marga Moyano, treballadora social de l’àrea salut mental de l’Hospital Sant Rafael, “creiem que l’activitat física és una part molt important en l’àmbit de la salut mental, fins i tot en l’àmbit terapèutic, i a vegades no es té prou en compte”.

Una jornada de sensibilització

A més de la sortida de marxa nòrdica s’ha fet una passejada pel barri, un torneig de voleibol a l’Escola Institut Mirades i un taller de manualitats. Tot plegat amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre els problemes de salut mental, lluitar contra l’estigma i reivindicar la importància de la rehabilitació comunitària en el procés de recuperació dels malalts.

Una de les participants, la Carmen Marc, fa de cuidadora del seu marit que pateix Alzheimer i reconeix que fer esport li permet “desconnectar una miqueta i cuidar també de la meva salut”. Un cas similar al de moltes altres persones que es troben aïllades quan han d’afrontar problemes personals. La jornada ha finalitzat amb la lectura d’un manifest, elaborat de manera conjunta per totes les entitats participants, en què s’ha reivindicat la salut mental com a bé comú i el foment dels recursos sanitaris per fer front a aquests tipus de malalties.