Els Mossos d’Esquadra han detingut tres homes com a presumptes autors de la col·locació de set artefactes explosius casolans a entitats bancàries i establiments comercials de Barcelona. Els fets van passar entre el juliol del 2022 i el juny d’aquest any als districtes de l’Eixample i Sant Martí. Les accions es feien de matinada i normalment hi participaven dues persones: una que col·locava l’artefacte i l’altra que vigilava. Tot i que no va haver-hi danys víctimes, els danys materials ascendeixen a prop de 80.000 €.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a un dels tres detinguts. El jutjat d’instrucció 29 de Barcelona li atribueix delictes d’estralls, danys, tinença d’explosius i contra la salut pública. Els altres dos detinguts estan en llibertat i a disposició judicial.

Als detinguts se’ls acusa de participar en delictes d’estralls, danys i tinença d’armes i explosius i contra la salut pública. A banda dels tres arrestats, la policia també investiga una dona.

L’autor dels artefactes, un tècnic expert en física i química

Agents del TEDAX van analitzar les restes dels artefactes explosius als diferents llocs dels fets i van poder concloure que tots havien estat fabricats per la mateixa persona, que tenia coneixements tècnics i de química i física. També van determinar que en cada atac s’incrementava la quantitat de material explosiu dels artefactes. Per tant, en cas d’haver explotat a prop de persones, els Mossos estimen que hauria pogut provocar lesions greus.

Per identificar els autors dels fets, els investigadors van analitzar unes 1.000 hores d’imatges. Un dels detinguts s’encarregava de gravar les accions delictives.

Un grup d’anarquistes violents?

Els Mossos apunten que darrere de les explosions hi pot haver un rerefons ideològic emmarcat en l’anarquisme violent. Segons la policia, el “modus operandi” concorda amb la vessant combativa d’aquest corrent ideològic, que normalment utilitza artefactes explosius o incendiaris contra el que consideren símbols del sistema capitalista.

Les detencions es van fer el 5 d’octubre i els tres homes van passar a disposició judicial l’endemà. En paral·lel, també es van fer tres entrades i escorcolls, en què es van intervenir productes químics i altres elements destinats a la fabricació d’explosius. La investigació policial continua oberta.