investigació

(ACN) Investigadors de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han identificat nous biomarcadors del càncer de pulmó de cèl·lules no petites, el càncer més freqüent. Aquests resultats, publicats a la revista ‘Modern Pathology’, s’han aconseguit gràcies a una nova tècnica que permet analitzar quantitativament les mostres de teixits de pacients. Es tracta d’una metodologia pionera, més econòmica i fàcil d’aplicar que les tradicionals. L’estudi constata que determinades característiques de les fibres de col·lagen —un dels components més abundants a l’entorn de les cèl·lules cancerígenes— serien potencials indicadors per diagnosticar i pronosticar l’evolució de la malaltia.

Les fibres de col·lagen, clau en el diagnòstic 

El càncer de pulmó és la principal causa de mort per malaltia oncològica tant en homes com en dones a tot el món, amb una taxa de supervivència a 5 anys del 18 %. La majoria d’aquests pacients són diagnosticats de càncer de pulmó de cèl·lules no petites, que es subdivideix en adenocarcinoma, carcinoma de cèl·lules escamoses i altres subtipus menys freqüents. Cada vegada hi ha més evidències del paper essencial de l’ambient ric en fibres de col·lagen que envolta les cèl·lules canceroses en la progressió d’aquest tipus de càncers i altres tumors sòlids.

Nova estratègia terapèutica

Els investigadors han desenvolupat i validat un nou enfocament de patologia digital per analitzar quantitativament les fibres de col·lagen, en mostres de teixits de pacients, amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites. La nova metodologia es basa en imatges digitalitzades de biòpsies de pacients tenyides amb un colorant anomenat picrosirius red (PSR) i visualitzades amb llum polaritzada.

D’aquesta manera, per primera vegada han pogut descriure quantitativament els canvis que tenen lloc en l’organització del col·lagen en el càncer de pulmó de cèl·lules no petites. Segons els investigadors, aquest enduriment estaria relacionat amb diversos mecanismes per evitar la resposta del sistema immunitari i, consegüentment, amb la progressió del tumor en aquest tipus de càncer.

Implicacions en altres tipus de càncer

La nova tècnica facilita, no només diagnosticar, sinó també pronosticar l’evolució d’altres malalties, per a identificar noves teràpies dirigides contra l’enduriment anòmal.