El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha avançat en una entrevista a ‘El Periódico’ que es revisarà el paper de la Fundació Champagnat, propietària de les escoles Maristes, en els casos d’abusos sexuals que han estat denunciats. Bargalló explica que primer caldrà esperar a conèixer la sentència del judici de Joaquín Benítez, per veure quin grau de responsabilitat s’atribueix a l’orde religiós i si el govern ha de fer front a algun tipus d’indemnització. Un cop se sàpiga, s’obrirà un expedient perquè els inspectors del departament pugui tornar a analitzar totes els casos d’abusos sexuals que es coneguin als centres dels Maristes, tant els que han prescrit com els que no.

Un cop es tinguin les conclusions d’aquest expedient, Educació decidirà si la Fundació Champagnat ha de ser sancionada per la seva actuació. El conseller Bargalló no descarta que, en cas d’una sanció, inclogui la suspensió del concert econòmic als centres dels Maristes. Una decisió que, segons reconeix el conseller, podria complicar garantir el dret a l’escolarització de milers d’alumnes de tot Catalunya que opten a les places concertades que ofereixen aquests centres. Aquesta sanció, però, només es produiria si la sentència judicial fos contundent sobre la responsabilitat dels Maristes o bé si l’expedient comprovés una mala gestió interna dels casos de pederàstia.

La Fundació Champagnat nega haver emparat els abusos

Durant el judici a Joaquín Benítez, la Fundació Champagnat va negar que conegués o hagués emparat els abusos de l’exprofessor d’educació física. Els responsables de la institució van acusar Benítez de difamació per la seva declaració davant del jutge. En un comunicat, els Maristes van assegurar que “cap director ni cap responsable del col·legi Maristes Sants-les Corts ni de la institució marista no va rebre cap queixa sobre conductes impròpies relacionades amb Joaquín Benítez“. També van afirmar que el primer cas del qual van tenir constància, l’any 2011, va ser denunciat a la Fiscalia de Menors.