El catedràtic en dret processal de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Nieva, veu evident que el Suprem està impedint que els líders polítics que estan en presó preventiva no puguin participar en la campanya de les eleccions generals del 28 d’abril. Després que el tribunal hagi rebutjat aquesta possibilitat, en una entrevista al ‘btv noticíes vespre’, el professor Nieva ha alertat que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar Turquia per un cas similar, el del diputat kurd Selahattin Demirtaş.

La sentència d’Estrasburg podria fixar un precedent pel cas dels presos catalans que són candidats el 28-A, ja que, segons ha dit Nieva, el tribunal va establir que “una persona que és líder principal d’un partit no se li pot impedir participar en una campanya electoral només pel fet que estigui pres preventiu”. En aquest sentit, el catedràtic explica que caldria crear les condicions necessàries perquè ho pogués fer i proposa la vigilància policial o el control telemàtic.

La malversació “falla en molts aspectes”

En l’entrevista, el catedràtic en dret processal també ha parlat del suposat delicte de malversació de fons públics de què s’acusa els 12 encausats en el judici del procés. Per Nieva, “falla en molts aspectes” i ho demostra la interlocutòria de processament del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, que ha processat 15 persones pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Nieva explica que aquesta jutgessa de Barcelona sustenta la malversació amb factures que es van pagar després que el Govern espanyol intervingués els comptes de la Generalitat i d’altres que, segons el professor, “estaven compromeses” abans que el Tribunal Constitucional suspengués la llei del referèndum.

A més, també es parla del Pacte Nacional pel Referèndum i d’altres activitats polítiques que, segons el catedràtic, no tenen “res a veure amb l’1-O”. Així el catedràtic ha intentat justificar el fet pel qual el jutge Llarena, en la interlocutòria de processament de la causa del procés, no va justificar gaire el delicte de malversació. “No em sorprèn que la interlocutòria de Llarena hi hagués un buit argumental”, ha dit.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]