Després de la polèmica sorgida arran de la notícia que va publicar betevé sobre la retirada d’alguns llibres de la biblioteca d’infantil de l’Escola Tàber, especialment aquells títols que no potencien una visió igualitària, aquest dimarts la Xarxa de Biblioteques de Barcelona han emès un comunicat amb l’objectiu de convocar unes jornades per reflexionar sobre aquest tema.

Les biblioteques de Barcelona asseguren que no aposten per la censura i diuen que advoquen per compensar els valors que apareixen en la literatura infantil clàssica “amb la realització d’activitats que afavoreixen la difusió de valors i conductes adequats a la realitat social i cultural actual”. Les biblioteques també recomanen la lectura de contes adreçats a les famílies amb continguts basats en nous models familiars, “l’adaptació de contes clàssics amb els rols dels principals protagonistes canviats”, i fomentar la temàtica LGTBI i la que reflecteixi la diversitat funcional, entre d’altres.

El projecte Biblioteca i gènere

L’Associació Espai i Lleure, una dels responsables del projecte Biblioteca i gènere, aplicat a l’Escola Tàber, creu que la convocatòria de les jornades per part de la Xarxa de Biblioteques és una molt bona iniciativa perquè ha de servir “per prendre consciència d’una realitat que està encara massa normalitzada”. En el que no està d’acord l’associació és en la utilització de la paraula “censura”. En aquest sentit, diu que aquest no és un terme que comparteixi ni imparteixi. L’associació també es lamenta que s’ha simplificat molt sobre el seu projecte i que la realitat sobre els llibres que no potencien una visió igualitària és molt més complexa. L’associació coincideix a destacar el valor que tenen els contes clàssics però recomana que l’anàlisi simbòlica d’aquests es faci en etapes posteriors a la d’infantil.