El procés de matrícula a les escoles i instituts de Catalunya també genera problemes als centres educatius, a conseqüència de la fallada informàtica del programa Esfer@, segons denuncia el sindicat USTEC-STEs. Després que la setmana passada es queixessin de col·lapse a l’hora de posar les notes finals, asseguren que “la situació ha empitjorat” i que ara també se’n veuen ressentides les matriculacions, un procés que aquests dies està fent el personal d’administració i serveis a les secretaries dels centres.

Segons el portaveu d’USTEC, Ramon Font, el problema és que “la major part dels centres van ajornar les avaluacions” i que això ha fet que coincideixin els dos processos en el temps. Assegura que la situació d’aquest dimarts ha estat de “caos absolut”. De fet, afirma que el problema és tan gran que en alguns centres s’estan plantejant fer el procés a mà, en comptes d’utilitzar l’aplicació informàtica prevista, tant per a les matrícules com per a l’entrega de qualificacions. D’aquesta manera, es vol minimitzar el retard en el lliurament de notes a les famílies.

Anuncien mobilitzacions

USTEC-STEs, a més, denuncia que el sistema es va implantar el curs passat a primària i considera que en aquell moment ja se’n van posar de manifest algunes mancances. Per això, no veu bé que enguany el programa s’hagi desplegat també a la secundària, diu, sense que se n’hagin fet les proves necessàries. “Han volgut experimentar-lo en temps real en un moment crític del curs i ha estat un desastre, més malament no es pot fer”, ha afirmat Font.

Font assegura, a més, que la solució plantejada pel Departament d’Educació —fer servir exclusivament els ordinadors de les secretaries de les escoles i instituts— tampoc no ha funcionat. Considera que “el programa és un nyap” i que “el problema és que no s’han posat els recursos necessaris per fer el que tocava”. Pel que fa a les matriculacions, adverteix que se n’han de fer 1.100.000.

Tot i que el Departament d’Educació ja va dir la setmana passada que estudia emprendre accions legals contra els responsables del servei, el sindicat insisteix a reclamar la dimissió del conseller, Josep Bargalló. Adverteix, a més, que els “greuges” que està patint la comunitat educativa fan preveure mobilitzacions el curs vinent.