L’ONG per a les addicions Projecte Home va atendre durant el 2018 1.523 persones, una xifra que suposa un augment del 31,1 % respecte a fa cinc anys. L’entitat, que ha presentat el seu Informe anual de drogues a Catalunya, ha explicat aquest dimarts que es tracta d’un creixement progressiu i generalitzat a tots els serveis que l’entitat té a Catalunya. L’increment constant del nombre de persones ateses per l’ONG fa concloure a l’entitat que la nostra societat “banalitza” el problema de les addicions a les drogues i no busca posar-hi solució. De fet, culpen a les administracions de no fer prou per combatre aquesta xacra.

I llancen propostes concretes, com el tancament de les associacions cannàbiques. Segons el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, “no es pot permetre que estiguin oberts aquests clubs en situació d’al·legalitat”. Considera que el fet que continuïn funcionant després que el TC suspengués la llei catalana que els regula, els deixa en un “llimbs” que pot provocar “males praxis”. De fet, Esculies tem que molts d’aquests clubs venguin cànnabis a menors i, fins i tot, permetin el consum d’altres drogues als locals.

Llei de l’alcohol i plans de prevenció escolar

Projecte Home també reclama més implicació de les administracions en l’educació dels menors i evitar que normalitzin certs consums i conductes de risc. Per això, reclamen que s’aprovi definitivament la llei de l’alcohol i menors d’edat i que es facin plans de prevenció escolar de drogues. A més, demanen que es regulin les apostes, limitant-ne la publicitat en línia o de carrer.

La cocaïna, la substància més consumida

Segons l’estudi de Projecte Home, la cocaïna és la substància més consumida. Concretament en un 44, 6 % dels casos. Es tracta d’un percentatge que es manté alt des de fa 10 anys i que concorda amb les dades del darrer Informe europeu de drogues 2019, que alertava de la creixent disponibilitat d’aquesta droga al mercat. Pel que fa a l’alcohol, també augmenta el seu consum. De fet, el nombre de persones adultes que van demanar ajuda durant el 2018 a l’entitat per addicció a aquesta substància arriba al 39,9 % del total, incrementant set punts respecte al 2017.

El cànnabis es manté com a principal substància de consum entre els joves

Entre els adolescents i joves atesos, de 13 a 23 anys, el consum de cànnabis suposa el 72,2 % de les demandes d’ajuda a Projecte Home. La cocaïna, amb un 15, 5 %, i l’alcohol, amb un 5,5 %, són els següents de la llista.

Augmenten les addiccions sense substància associades al consum de drogues

El 63 % dels casos en què es tracten addiccions a la cocaïna o a l’alcohol també han manifestat un ús problemàtic amb les compres, el 27 % al joc, un 25 % amb les tecnologies de la informació i la comunicació (telèfon mòbil o tauletes), un 13 % amb el sexe, un 11 % amb l’alimentació i un 7 % amb els videojocs. Són xifres que preocupen a l’entitat perquè la coexistència d’addiccions creuades agreuja la problemàtica i dificulta l’abordatge terapèutic.