i als entorns de Glòries tot segueix igual. Tres centres educatius, l’Escola Gaia, l’Escola Encants i l’Escola Bressol Municipal Leonor Serrano, a tocar de la gran plaça en obres, continuen envoltats de teulades d’amiant. Els representants de les famílies i els equips directius ja es van adreçar per carta al consistori per demanar una solució urgent i ara s’hi sumen més veus: les de veïns de la zona i la d’Ecologistes en Acció.
L’entitat considera que aquest és un punt negre de la ciutat pel que fa a l’amiant i, a més, a pocs metres del nou Parc de les Glòries. Es plantegen denunciar la situació a la Fiscalia de Medi Ambient perquè insti les administracions a actuar sobre els propietaris de les naus. “Quan les propietats privades no compleixen i deixen que els edificis es deteriorin l’Ajuntament està capacitat per obligar-los que ho arreglin”, explica Maria Garcia, membre de la plataforma ecologista.
L’Ajuntament ja va explicar que té la intenció, assegura, d’expropiar en un període de dos anys la nau més propera a les escoles. Un altre dels edificis amb amiant, l’antiga nau de l’empresa Negra Reprografia, al carrer de Los Castillejos, ja s’ha requerit al propietari que l’enderroqui.
“A aquest pas es tardarà 40 anys a treure l’amiant de totes les escoles”
Segons els sindicat Comissions Obreres a Barcelona hi ha set centres escolars que tenen amiant a les seves instal·lacions. Al conjunt de Catalunya en són més d’un centenar. El secretari general de la Federació d’Educació de CCOO, Manel Pulido, demana més celeritat a les administracions en les tasques de desamiantatge. Considera que és un problema greu de salut pública que no convé menystenir.
“Al ritme a què van la Generalitat i el Consorci de Barcelona podem tardar més de 40 anys a retirar tot el fibrociment de les escoles de Catalunya. Això implicaria que tindríem fibrociment amb més d’un segle de vida a les escoles”
L’Escola la Llacuna del Poblenou, pendent del nou pressupost
A Sant Martí, a l’Escola la Llacuna del Poblenou també conviuen amb una antiga nau que té la teulada de fibrociment. L’avantatge en aquest cas és que és de titularitat pública i això en pot agilitzar la retirada. De fet, aquest estiu s n’han desmuntat baixants i un fals sostre amb amiant. En una segona fase se’n retirarà la teulada de fibrociment. Segons el consistori abans han de dissenyar la nova coberta i això requereix l’aprovació d’un nou pressupost.