L’escola per a adults de la Trinitat Vella compleix 40 anys. Aquest centre de formació va néixer els anys 70 a demanda dels veïns, que volien que tothom al barri pogués aprendre a llegir i a escriure. Des de llavors, milers d’alumnes, la majoria de la Trinitat Vella, s’han format al centre. Aquest curs, el CFA Trinitat Vella té uns 500 alumnes i oferix classes d’informàtica, anglès, català, castellà, lectoescriptura i cultura general. “El perfil dels alumnes ha canviat molt al llarg dels anys. Inicialment, la majoria de les alumnes eren dones d’edat avançada. Ara tenim, dones, homes i de totes les edats, des de molt joves fins a persones molt grans. A més, tenim alumnes de països d’arreu del món” explica la directora del CFA Trinitat Vella, Encarna García. “Estem contents i i enamorats de la nostra professió” afegeix.

Infants i adults en un projecte educatiu comú

L’escola d’adults a la Trinitat Vella va sorgir de la necessitat d’oferir els recursos adients per millorar el nivell cultural i formatiu de les persones que vivien els anys 70 al barri. Va començar amb el treball voluntari de mestres i veïns fins que el curs 1977-1878 va rebre el reconeixement oficial de centre de formació per a adults i s’hi van incorporar quatre mestres. La primera etapa del centre es va desenvolupar dins de la instal·lació i del projecte educatiu de l’escola infantil i primària Ramon Berenguer III.

Mercè Redón és mestra del centre des de fa 39 anys i recorda així els inicis: “Era un projecte molt necessari per al barri i tot va ser molt intens al principi. Moltes de les mares i els pares dels alumnes de l’escola de primària no tenien el certificat escolar o el graduat escolar. Alguns, ni tan sols sabien escriure. Per això es va decidir integrar el projecte. D’aquesta manera es donava l’opció als adults d’aprendre al mateix lloc on ho feien els seus fills”. L’escola d’adults es va traslladar anys més tard al carrer del Pare Pérez del Pulgar fins que el 1988 es va instal·lar a la ubicació actual al carrer de la Madriguera.

Una escola oberta i integradora

Al llarg dels 40 anys d’història, l’escola ha anat evolucionat de la mateixa manera que ho ha anat fent la gent del barri de la Trinitat Vella. L’arribada de nous veïns de diferents nacionalitats ha fet oferir classes per aprendre català i castellà, també espais per conèixer l’entorn i de relació. L’aparició de les noves tecnologies de la informació i la necessitat de posar-les a l’abast de la major part de la població també ha influït en l’oferta educativa del centre, així com la voluntat d’obrir l’escola com a espai d’acollida i d’integració per a persones amb necessitats especials. “Una cosa molt interessant és que no perdem la idea de mantenir-nos obertes al que passa al nostre voltant. Som una escola petita amb les nostres limitacions, però som un centre familiar i ens és fàcil afegir persones noves al projecte” explica Redón, la mestra més veterana del CFA Trinitat Vella.

La vista posada en el 50è aniversari

El CFA Trinitat Vella encara el futur amb optimisme. “Ens agradaria tenir més espai i oferir més activitats però no ens podem queixar, estem molt a gust” diu la directora. Tant a gust estan tots plegats, que algunes alumnes porten els seus bebès a classe ja que l’escola té un petit espai habilitat per a ells.