Cronos és el nom amb què es va batejar el dispositiu que els Mossos activarien davant un atac terrorista consumat o en curs. Tenia com a objectiu ordenar i planificar la màxima mobilització urgent d’efectius policials. El 17 d’agost del 2017 l’operatiu es va haver d’activar. Amb els atemptats de la Rambla i Cambrils es van mobilitzar més de 10.000 agents de policia.

Un any després els Mossos d’Esquadra han volgut recordar les més de 100 hores que va estar activat l’operatiu Cronos. Ho han fet amb un documental titulat amb el mateix nom, ‘Cronos, dies de foscor’, en el qual alguns agents parlen per primera vegada en públic de la seva experiència durant els atemptats, des del moment que es van trobar cara a cara amb el terrorista Younes Abouyaaqoub a la Rambla fins que dos agents els van abatre a Subirats.

Els agents parlen de com van viure aquells moments, de la seva experiència professional i també de la vital. En el documental també es fan públiques algunes de les gravacions de les emissores del cos policial i també algunes imatges inèdites. El documental vol ser un homenatge als agents que van treballar aquells dies.

En un principi, ‘Cronos, dies de foscor’ no havia de ser un documental. La primera intenció era fer un curtmetratge per projectar durant el Dia de les Esquadres, però amb l’aplicació de l’article 155 el projecte es va quedar aturat. Finalment, es va decidir convertir-lo en un documental per homenatjar les víctimes dels atemptats de la Rambla i Cambrils un any després.