Barcelona, ciutat de pau“. Amb aquest lema Barcelona ha retut homenatge a les víctimes dels atemptats de la Rambla i Cambrils, que fa un any van causar 16 morts i més d’un centenar de ferits. L’acte l’ha organitzat el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Generalitat i la Delegació del Govern espanyol a Catalunya. L’acte, que s’ha celebrat just després de l’ofrena floral al mosaic de Joan Miró, ha homenatjat les víctimes. També ha servit per mostrar l’aposta de la ciutat per la pau, l’acollida i la integració.

La cerimònia ha començat amb ‘El cant dels ocells‘, una cançó de Pau Casals considerada un símbol nacional de Catalunya. La peça ha estat interpretada per alumnes de les escoles municipals de música de Barcelona. Més tard, s’han reconegut els serveis d’emergència, els cossos de seguretat i els serveis públics pel seu esforç i la seva dedicació “exemplars” durant les hores posteriors als atacs terroristes.

L’acte ha continuat amb la lectura d’un fragment d’un poema de John Donne en vuit llengües diferents. Més tard, alumnes de les escoles municipals de música i del Conservatori han interpretat quatre peces musicals: ‘Somewhere over the rainbow‘, d’El màgic d’Oz; ‘Imagine‘, de John Lennon; ‘Hallelujah‘; de Leonard Cohen, i ‘Qualsevol nit pot sortir el sol‘, de Jaume Sisa.

Amb la música i amb un llarg aplaudiment ha acabat l’acte en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats del 17-A.

Els reis, Pedro Sánchez i Colau, presents en l’acte

L’acte no ha tingut parlaments per afavorir que el protagonisme sigui en solidaritat amb les víctimes i els seus familiars. Tot i que els organitzadors han volgut deixar la política en un segon pla, l’acte ha comptat amb la presència de les màximes autoritats polítiques de l’Estat -com els reis i el president, Pedro Sánchez-, de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Per part de l’Estat hi han assistit els reis d’Espanya Felip VI i Letícia; el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, i el del Senat, Pío García-Escudero. El president de la Generalitat, Quim Torra, consellers de l’executiu català i el president del Parlament, Roger Torrent, han participat com a autoritats de Catalunya. Torra ha assistit a l’acte després de la seva declaració institucional.

Per part del govern municipal s’han sumat a l’homenatge l’alcaldessa, Ada Colau, i regidors del consistori. També hi ha hagut representants institucionals de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats. A més, representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien algunes de les víctimes mortals, han viatjat fins a Barcelona aquest divendres per participar en l’acte.

Mostres de suport dels assistents al rei Felip VI

L’objectiu de l’organització era no polititzar l’acte i que les víctimes del 17-A fossin l’únic focus d’atenció. Tot i això, el respecte i el silenci durant l’homenatge han estat interromputs en nombroses ocasions per desenes de persones que cridaven “Visca el rei“. D’aquesta manera, mostraven el seu suport al monarca i a la seva presència en l’acte.

També s’han indignat amb la periodista Gemma Nierga, conductora de l’acte. Demanaven que parlés en castellà durant la cerimònia.

El minut a minut del primer aniversari del 17-A, a betevé

Aquest divendres es compleix un any dels atemptats de Barcelona i Cambrils. En aquest primer aniversari es fan homenatges a les víctimes. Pots seguir el minut a minut de la jornada. L’atemptat a la Rambla va commocionar la ciutat. Testimonis directes repassen un any després com van viure aquell dia i quins records en conserven en l’especial de betevé sobre el 17-A.