El 6 de desembre del 2018 va entrar en vigor la reforma de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) a partir de la qual es garanteix el dret de vot de les persones amb discapacitat, principalment intel·lectual, després de l’aprovació parlamentària dos mesos abans al Congrés dels Diputats. Des de llavors, les entitats que treballen amb el col·lectiu han començat a preparar-se per a la primera cita electoral en què aquestes persones podran estrenar el dret de vot: les eleccions generals del 28 d’abril.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari eleccions generals 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/calendari-eleccions-generals-2019-data/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
Segons ha explicat la responsable de comunicació de Som Fundació, Eugènia Muñoz, “hem començat a donar-los informació perquè decideixin si hi participaran o no” de les eleccions. Els pares, mares o tutors de les persones amb discapacitat intel·lectual, sovint, “els incapaciten per protegir-los de possibles estafes o enganys per part de tercers”, explica l’advocat Albert Rodríguez, de Som Fundació. El procés d’incapacitació “finalitza amb una sentència judicial” en què queden limitats determinats drets civils i econòmics de l’incapacitat, i en “molts casos es limita també el dret de sufragi directe, o bé per desconeixement dels progenitors o tutors, o per la inèrcia de molts jutges”, detalla Rodríguez. En aquest sentit, l’advocat recorda que “una incapacitació no té per què ser tan genèrica i pot ser més selectiva”.
Com es concreta l’adquisició del dret de vot?
L’aprovació de la modificació de la LOREG vol dir que “deroga, amb caràcter retrospectiu, la limitació del dret de sufragi acordat en una sentència judicial”, explica Albert Rodríguez. És a dir, “anul·la només la part de la incapacitació que restringeix el dret de vot, amb independència de quan es va fer efectiva la incapacitació”.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Vot per correu a les eleccions generals 2019. Com sol·licitar-lo?” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/vot-per-correu-eleccions-generals-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]
Això vol dir que a les eleccions del 28 d’abril, hi haurà uns 100.000 discapacitats espanyols que podran votar a les generals, dels quals, uns 2.500 a Barcelona, tot complint amb una demanda històrica. Eugènia Muñoz, responsable de comunicació de Som Fundació, explica que “hem començat unes dinàmiques de grup en què expliquem -als discapacitats usuaris de l’entitat- que ara han de comprovar el cens electoral, per saber si apareixen a les llistes”. L’advocat de l’entitat, Albert Rodríguez, ha detallat que “aquest cens haurà de ser públic les properes setmanes”, temps en què “s’hauran d’incloure totes aquelles persones que, fins ara, en quedaven fora”.