Ja hi ha resolució judicial sobre el cas de l’Institut Juan Manuel Zafra. La jutgessa ha condemnat a tres anys de presó l’exconserge del centre per abús sexual i assetjament contra un alumne del centre. Els fets van passar el curs 2014-2015, quan l’estudiant tenia 15 anys. Es considera provat que la dona va contactar amb el menor a través d’una xarxa social per “establir-hi una relació d’amistat”. Segons la sentència, l’exconserge “va aprofitar una situació de vulnerabilitat” i també “la fragilitat emocional” del jove per establir-hi el primer contacte. A partir de llavors, la comunicació va anar a més amb la clara idea de l’exconserge “de mantenir relacions sexuals amb ell”. En la denúncia, el menor va explicar que la dona el va convidar a casa seva i, allà, va fer-li massatges i tocaments a la zona genital.

La magistrada també explica els passos fets pels pares del menor. El març del 2015 van alertar dos professors; més tard, abans de les vacances de Setmana Santa, van reunir-se amb la directora de l’institut i un inspector d’Educació, que van negar conèixer l’assetjament i no van entrar a valorar ni les cartes ni correus enviats per l’exconserge a l’alumne. Justament, la sentència estableix que el Consorci d’Educació de Barcelona sigui declarat responsable civil subsidiari per la seva “absoluta passivitat” i “nul·la activitat” amb el cas. Per tant, s’haurà de fer càrrec de la indemnització de 30.000 € imposada a la dona, si no hi fa front.

La sentència no és ferma i, per tant, poden presentar-s’hi recurs en contra. Arran dels fets, el Consorci d’Educació va traslladar la dona al Centre de Recursos Pedagògics, on no hi ha cap tipus de contacte ni amb menors ni adolescents.