El catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Nieva, va posar de manifest, en una entrevista al “btv notícies vespre” sobre el judici del procés, que el testimoni de la secretària judicial del 20-S a Economia, Montserrat del Toro, podria anar en contra del què sostenen les acusacions, ja que va remarcar que qui la va treure del departament van ser els Mossos d’Esquadra i no la Guàrdia Civil.

En la declaració, la secretària va explicar que la policia espanyola li va proposar tres maneres de sortir: custodiada pels mossos fins al metro, pels antidisturbis o bé passant pel mig del passadís de voluntaris de les entitats sobiranistes. Del Toro va rebutjar les tres opcions perquè no les considerava segures i, després de demanar ajuda al jutge d’instrucció 13, van ser els Mossos d’Esquadra qui la van treure de la conselleria pel terrat accedint al Teatre Coliseum.

“La Guàrdia Civil et dona tres sortides, un cos sense cap mena de sospita. Tu dius que no i optes per una altra sortida i qui et treu d’allà? Els Mossos d’Esquadra.”

Com que en l’interrogatori no es va veure cap imatge de Del Toro, Nieva va explicar que va poder fixar-se amb el tribunal i va tenir “la sensació que estava sorprenent molt” el que deia. “La Guàrdia Civil et dona tres sortides, un cos sense cap mena de sospita. Tu dius que no i optes per una altra sortida i qui et treu d’allà? Els Mossos d’Esquadra, que és la força policial que s’ha posat en qüestió”, va insistir el catedràtic.

“El testimoni no és de ningú”

En aquesta línia, Nieva va referir-se al fet que el president del tribunal, Manuel Marchena, no ha permès a les defenses fer preguntes als testimonis proposats per les acusacions sobre altres temes pels quals no havien estat citats. Per al catedràtic, això no ho estableix la llei i ho ha qualificat d'”il·lògic” perquè defensa que els advocats dels acusats pretenen “cobrir llacunes i que es valori la credibilitat”. Per això, ha insistit que “per molt que una de les parts proposi un testimoni, el testimoni no és de ningú, pertany al procés i és de tots”.