El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez, reclama “modificacions legislatives” perquè el poder judicial intervingui “de manera més efectiva i eficient” a l’hora d’abordar la multireincidència a la ciutat. En una entrevista a betevé, el cap del cos policial català ha assegurat que “el que no pot ser és que surti barat delinquir a Barcelona”, en referència al repunt de robatoris a la ciutat. “Ens costa molt policialment explicar a la ciutadania que una mateixa persona furtant al carrer tingui una sanció econòmica i no una entrada a la presó”, diu Martínez, un fet que “desgasta molt policialment”.

“Barcelona es mou en paràmetres de seguretat correctes”

Andreu Joan Martínez subratlla que “Barcelona es mou en paràmetres de seguretat correctes” en comparació amb altres ciutats de l’estat espanyol i internacionals. En aquest sentit, reitera que “no es tracta d’una crisi de seguretat”, entesa com la incapacitat del sistema policial català de donar resposta als fets delictius”, sinó de problemes localitzats. El director general de la policia catalana destaca que “s’estan fent més detencions que mai i un treball d’investigació molt potent” per tal de solucionar la situació.

Furts i homicidis: els fets delictius més preocupants

El cap dels Mossos d’Esquadra destaca que hi ha dos fets penals en els quals la policia catalana centra esforços ara a Barcelona: els furts a l’espai públic i els homicidis. Aquests delictes s’han accentuat aquest estiu, un repunt que Martínez atribueix a la “casualitat estadística” i insisteix: “Si ens comparem amb ciutats de l’entorn, Barcelona és una ciutat amb un dels índex de victimització més baix”.

Els Mossos d’Esquadra també han observat un canvi en el “modus operandi” dels delinqüents: actuen en grups’han disparat els robatoris amb violència. El cos policial català també ha constatat que la delinqüència a Barcelona s’ha desplaçat del centre de la ciutat a altres barris més allunyats, com per exemple la mort d’un home apunyalat a Nou Barris o d’una dona a Can Tunis. Per això, els mossos treballen a la ciutat amb un “dispositiu flexible”, en què puguin desplaçar-se d’acord amb la delinqüència.

No obstant això, Martínez destaca la tasca dels agents dels Mossos d’Esquadra a Barcelona i assegura que l’any 2018, els robatoris a domicilis i els narcopisos eren els problemes de seguretat principals a la ciutat. En aquest sentit, subratlla que “els narcopisos com a fenomen delictiu estructural ha desaparegut”, mentre que els robatoris als habitatges han disminuït un 17 %.

“No tot es pot resoldre policialment”

En relació amb el repunt d’homicidis a Barcelona, que aquest estiu ja n’hi ha hagut 8, Martínez diu que “no hi ha un fil conductor” entre aquests i que “s’ha d’estudiar cas per cas”. No obstant això, el cap dels Mossos d’Esquadra assenyala que hi ha paràmetres similars entre alguns d’ells, que involucren persones conegudes amb algun conflicte entre elles, “habitualment vinculat a elements delinqüencials com el consum o el tràfic de drogues”.

Més enllà de l’actuació policial, el director general de la policia catalana reclama a l’Ajuntament de Barcelona que incorpori en les polítiques públiques “la dimensió de la seguretat” per prevenir delictes futurs. En aquest sentit, Martínez assegura que “hi ha elements que no es poden resoldre només policialment” i requereixen accions socials, i ha posat d’exemple qüestions com els assentaments, l’ocupació d’immobles o l’ús de l’espai públic a Barcelona. En aquests casos, per Martínez és necessari que els consistoris emprenguin “polítiques clares i decidides que tenen a veure amb factors socials”.

320 nous agents dels Mossos d’Esquadra a Barcelona

A partir del setembre, a Barcelona hi haurà 320 agents nous. De fet, 130 d’aquests ja s’han incorporat per reforçar el pla d’estiu, i la resta d’efectius s’incorporaran a començaments del setembre.