La colla castellera de la Vila de Gràcia ha entregat la primera beca Mike Lane-CVG a un projecte pilot de l’Institut Guttman que investiga l’estimulació transcutània medul·lar per millorar la funció respiratòria en pacients amb lesió medul·lar cervical o toràcica. El projecte de l’Institut Guttman està liderat per la doctora Kumru i el seu objectiu és millorar la respiració de les persones que pateixen aquesta mena de lesions. La beca està dotada amb 10.000 euros.

La doctora Hatice Kumra explica que l’objectiu d’aquesta recerca pionera és evitar la dependència d’aparells externs que facin la funció respiratòria. “La intenció és estimular els músculs per aconseguir que els pacients recuperin aquesta funció el més aviat possible”, ha explicat. El projecte guanyador tindrà tot un any per treballar l’estudi i haurà de presentar-ne les conclusions el setembre del 2020.

Oriol Francolí, membre de la comissió Beca Mike Lane CVG explica que quan en Mike Lane va morir, van voler destinar l’ajuda econòmica que rebia per part de la colla a projectes centrats en la prevenció o cura de lesions medul·lars. “Sabem que som un granet de sorra”, reconeix Francolí. Però tot i que són conscients que 10.000 euros són pocs en l’àmbit de la recerca, confien que siguin útils. Aquesta és la primera edició de la beca, però l’objectiu és fer extensiva la iniciativa a la resta del món casteller per tal que pugui tenir continuïtat i es pugui continuar impulsant la recerca de lesions medul·lars a Catalunya. Per les properes edicions crearan una plataforma de cofinançament oberta a tota la ciutadania.

Homenatge a Mike Lane

Amb aquesta beca es vol retre homenatge a Mike Lane, casteller de la colla que va morir el 2017 després d’haver patit lesions medul·lars que el van deixar tetraplègic el 2013, a causa d’un incident durant la diada de la Festa Major de Gràcia. Lane, de 40 anys, ocupava una posició lateral dins de la pinya quan un 5d8 va fer llenya.