Per gaudir del bany amb seguretat a l’estiu, el govern de la Generalitat recorda les principals normes i consells que cal respectar per evitar accidents a les platges, piscines o rius.

 A la platja: respectar el color de la bandera

Cal fixar-se en el color de la bandera —verda, groga o vermella— abans d’entrar a l’aigua, ja que indica les condicions del mar per al bany. Si la bandera és verda les condicions per banyar-se són bones. Però si la bandera és groga, cal fer-ho amb precaució. Finalment, si la bandera és vermella, està prohibit el bany. Si s’observa alguna persona amb problemes dins de l’aigua, o algun familiar o amic triga a tornar, cal trucar al 112.

No es recomana tirar-se a rescatar ningú, si no es tracta d’un expert en rescat aquàtic. Els esports, al mar, s’han de practicar a les zones permeses i vigilant sempre els altres usuaris.

A la piscina: fer cas dels socorristes

Cal seguir les normes de seguretat en l’ús de trampolins, palanques o tobogans, i estar informat de la fondària de la piscina. Les pilotes i objectes inflables poden suposar un risc per a la resta d’usuaris de la instal·lació. Cal evitar entrar de cop a l’aigua després de menjar, d’haver pres el sol molta estona o d’haver fet exercici intens.

Al riu: evitar riscos innecessaris

En el cas de rius i pantans, cal estar segurs que estigui permès banyar-s’hi, i procurar fer-ho en zones vigilades. S’ha de fer cas dels cartells que alerten d’algun perill, intentar anar acompanyats i si algú va sol, el millor és que informi familiars o amics del lloc on anirà a banyar-se. També es recomana comprovar que a la zona hi ha cobertura de telèfon per avisar el 112 en cas d’emergència.

Per ampliar els consells de seguretat en el bany a l’estiu, podeu escoltar l’entrevista d’una socorrista al programa ‘bàsics’.