hospital clinic UCI coronavirus
Foto: Francisco Àvia (Hospital Clínic)

Des que el Regne Unit va informar l’OMS que hi havia una mutació de la covid-19, va sorgir el dubte si era una soca o bé una variant del coronavirus, en part arrossegats per la influència dels mitjans en castellà i la “cepa” i per la poca informació que se’n tenia.

Què és una soca? I una variant?

Per poder treure’n l’entrellat, cal mirar en primer lloc, les definicions d’un terme i l’altre. Segons el Termcat, que s’encarrega de fixar la terminologia especialitzada en la llengua, una soca és una “variant genèticament estable d’un virus que difereix de la variant tipus de referència per a aquest virus en algun tret que li confereix un fenotip d’infecció signficativament diferent i observable”. És a dir, és molt diferent de la variant de referència, té un comportament diferent. 

En canvi, una variant és fruit d’alguns canvis genètics en un virus per una evolució normal. Per tant, cada soca pot tenir diverses variants. Tot i que hi hagi diferències respecte del virus originari, no deixen de fer el mateix, tenen les mateixes propietats biològiques. Quan aquestes propietats són diferents és quan passa a ser una soca nova.

La variant britànica de la covid

Per tant, en el cas de la covid-19, el que s’ha descobert al Regne Unit i que s’està escampant per tot Europa és la variant britànica de la covid, no una nova soca del virus, perquè els canvis que s’han produït no són prou rellevants per diferenciar la mutació de la soca de coronavirus que ja coneixem. El primer cas de la variant britànica de la covid a Catalunya es va confirmar el 6 de gener a la nit.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a