L’inici de la campanya de vacunació ha generat “un bri d’esperança“. Així ho ha afirmat el responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de Sant Pau, Rafael Padrós, en declaracions al programa ‘reset’, de betevé. En aquest sentit, s’ha aventurat a pronosticar que la immunització contra el coronavirus permetrà tornar a “obrir algunes activitats”, tot i que ha subratllat que no serà “fins ben arribat el juny“.

Els tres elements clau

Pel que fa als factors que poden determinar aquest retorn a una certa normalitat, Padrós ha assenyalat, en primer lloc, “el nivell de protecció global que ens donen les vacunes“, cosa que se sabrà “durant aquest any”. En segon terme, “el nombre de persones vacunades“, que serà clau també per determinar “com podem obrir aquestes activitats”. I un tercer element, que serà “com va evolucionant el virus i quanta gent tenim malalta en el mateix moment“, per poder establir “un calendari”.

Tinguem clar que fins ben bé arribat el juny no ens podrem començar a plantejar tornar a obrir algunes activitats
Rafael Padrós, responsable de Riscos Laborals a l’Hospital de Sant Pau

El ritme de vacunació

Un altre factor determinant, segons Padrós, serà el ritme de vacunació. Per això, el responsable de Riscos Laborals de Sant Pau creu que cal “pitjar una miqueta més” i tenir “una velocitat de creuer més alta per poder vacunar el màxim de gent possible“. De fet, per Rafael Padrós “no ens podem quedar en un 60 %“, sinó que “hem d’anar com més enllà, millor”.

En un sentit molt similar s’ha manifestat Gemma Moncunill, immunòloga a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). “L’objectiu ha de ser vacunar a tota la població, no un 60 %“, segons ha dit al ‘reset’. Moncunill, a més, ha recordat que “tampoc no sabem quant dura la immunitat“.

Els pròxims mesos, més o menys igual

Per tot plegat, els experts coincideixen en la necessitat de mantenir les mesures de prevenció habituals contra la pandèmia del coronavirus. “Durant tot aquest temps, s’hauran de prendre totes les precaucions que estem prenent ara mateix”, ha assegurat la immunòloga de l’ISGlobal. En aquest sentit, Moncunill ha instat a continuar amb les mascaretes, la distància social, la ventilació i el rentat de mans, malgrat que s’hagi començat a administrar la vacuna.

“Il·lusió” entre el personal sanitari

L’Hospital de Sant Pau ja ha vacunat més del 50 % de la seva plantilla. Segons Padrós, la resposta dels treballadors ha estat “espectacular“, la qual cosa ha generat molta “il·lusió”. Una percepció molt similar a la que ha manifestat també en declaracions al ‘reset’ l’infermer pediàtric i referent de vacunes del CAP Casernes, Israel Carol: “La resposta dels professionals ha estat més alta del que esperàvem“.