El govern ha analitzat aquest dilluns les dades a causa de la covid-19 i ha assegurat que  la situació continua sent “molt complicada” tant pel que fa a les dades epidemiològiques -que ja són similars a les del pic d’octubre-, com pel que fa a la pressió assistencial. A Catalunya es detecten més de 18.000 positius setmanals i la Rt o taxa de contagi se situa a 1,21 i, per tant, continua per sobre del llindar recomanat. Pel que fa als hospitals, els pacients a les UCI catalanes continuen augmentant i ja n’hi ha 470, el que representa el 75 % dels malalts ingressats a les unitats.

La consellera ha insistit que cal reduir aquesta xifra: “470 persones a UCI és moltíssima gent”, ha dit i ha afegit “que 500 persones estiguin amb ventilació assistida és molta gent”. Vergés ha assegurat que estem a nivells molt més elevats als d’abans de la pandèmia, i que “això no és resol augmentant capacitat -que ho hem fet-“. “No podem posar aquesta pressió als professionals” i ha reconegut que part de l’activitat hospitalària, com per exemple, algunes intervencions no urgents s’han hagut de desprogramar.

Crida a fomentar el teletreball i reduir la interacció social

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que aquestes xifres coincideixen amb la tornada a l’escola i a la feina de molts professionals. Per això, ha fet una crida per potenciar el teletreball i a reduir el màxim la interacció social i la mobilitat.

El coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus, Jacobo Mendioroz, també ha insistit que cal mantenir la prudència i la responsabilitat: “Ens esperen uns dies crítics” perquè “la tendència és creixent, però no disparada, com ho és en altres països”, ha dit.

Mendioroz també ha volgut posar el focus amb els problemes que genera la covid-19, perquè moltes persones tenen seqüeles que els hi alteren la vida social i laboral, i desconeixem l’abast i la durada d’aquestes seqüeles.

La setmana vinent, la segona dosi de la vacuna

La consellera de Salut també ha assegurat que aquesta setmana preveuen acabar la vacunació a les residències, tret de les vermelles. I també ha anunciat que la setmana vinent es començarà a posar la segona dosi, perquè ja han passat 21 dies des de l’inici de la vacunació. En aquest sentit, ha subratllat que caldrà esperar set dies més perquè aquestes persones tinguin immunitat.

En total, ja hi ha més de 68.000 persones vacunades, entre residents i professionals de residències, així com personal sanitari. Vergés ha assegurat que el temporal de neu provocat la borrasca Filomena ha complicat la campanya de vacunació aquest cap de setmana, i en algun cas, s’ha hagut de reprogramar la vacunació.

En tot cas, ha afirmat que s’ha assolit la velocitat de creuer amb l’administració de 10.000 dosis diàries.

Compliment del confinament municipal

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha analitzat la mobilitat i ha assegurat que la ciutadania ha complert el confinament municipal i les restriccions.

El comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha concretat que des del 7 de gener s’han aixecat 2.500 actes per incompliments. En aquest àmbit, ha destacat que 800 han estat són per incompliment del confinament municipal i 480 actes per incompliment del toc de queda.