És el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida i el Comitè 1r de Desembre ha aprofitat per exigir la implementació immediata del Pacte Social contra l’estigmatització de les persones amb VIH. Per la plataforma, aquest pacte és una eina imprescindible per canviar la imatge que té la societat del virus i aturar el que anomenen serofòbia, el prejudici envers les persones seropositives.

El col·lectiu no només denuncia l’estigma social que pateixen les persones amb VIH, sinó que alerten de discriminacions també en els àmbits laborals, sanitaris i en la prestació de serveis. Parlen de situacions en què se’ls han negat cures o tractaments de salut pel fet de tenir el VIH, de gent a qui han acomiadat de la feina, de les traves per aconseguir una assegurança mèdica o del fet de ser criminalitzats per no explicar l’historial mèdic abans de tenir una relació sexual. La presidenta de la plataforma, Mercè Meroño, ha sentenciat: “Mai parlem de les persones que han mort perquè han patit situacions de discriminació.”

Per tot plegat, el col·lectiu veu necessari dotar de pressupost el Pacte Social, que s’ha d’aprovar al Parlament de Catalunya, perquè es pugui començar a implementar.
[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Reflexions sobre el VIH” color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”514525″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”513899″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”512736″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

Protecció i educació per erradicar l’estigma

Fa cinc anys, el 6 de març del 2014, el Parlament va aprovar un acord nacional per afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya i aturar l’estigmatització, però fins aquest 2019 no s’ha consensuat la llista d’objectius que ha de tenir aquest pacte, que es divideixen en tres camps: protegir les persones discriminades, fer formació per prevenir aquestes discriminacions i promoure la feina de les entitats que treballen en l’àmbit del VIH, tant des d’una vessant social com clínica.

Per exigir la implementació immediata del pacte, el Comitè 1D ha aprofitat l’acte institucional a la plaça de Sant Jaume, amb representants com l’alcaldessa, Ada Colau, que han participat en el desplegament del Tapís Memorial de la Sida.

Les institucions coincideixen en la necessitat de pressupost

Generalitat, Ajuntament i Diputació han celebrat un acte institucional per commemorar el Dia Mundial de la Sida. Han coincidit a remarcar la necessitat de destinar partides pressupostàries a millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i han ressaltat els avenços i mesures implementades recentment com la distribució gratuïta del PrEP, el medicament que evita el contagi del virus del VIH. Tot i això, durant l’any passat, a Barcelona, es van detectar 332 noves infeccions del virus del VIH, un 6 % menys que el 2017, i es van diagnosticar 37 nous casos de sida, un 33 % menys que l’any anterior.

A més, a banda i banda de la plaça de Sant Jaume, representants del consistori i el govern català han desplegat simultàniament dos grans tapissos, obra de l’associació Projecte dels Noms. Amics i familiars de persones que han mort per culpa de la sida han dissenyat trossos d’aquests tapissos per recordar-los.