L’Ajuntament ha iniciat els tràmits urbanístics per ampliar el Museu d’Art Contemporani de Barcelona.  El nou edifici se situarà a la plaça dels Àngels, al costat del convent dels Àngels i davant per davant del museu contemporani. La construcció implicarà un afegit volumètric a la plaça i obliga a iniciar la modificació del Pla General Metropolità en l’espai que ocuparà l’edifici: concretament s’haurà de transformar de zona verda a equipament cultural. 

Votació al plenari l’any vinent

Mentre es treballa en els tràmits per a la modificació del PGM i el corresponent pla especial urbanístic, paral·lelament l’Ajuntament avança en la cessió de la capella de la Misericòrdia, de propietat municipal, a la Generalitat. “Per nosaltres l’important es poder fer la cessió, nosaltres estem treballant amb la modificació del PGM per poder ampliar el MACBA i amb la cessió de la Misericòrdia“, ha explicat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

Els tràmits urbanístics per poder iniciar l’operació impliquen l’obtenció dels informes tècnics corresponents, l’exposició pública i l’acord del plenari de l’Ajuntament que, segons Rabassa, es podria produir a principis del 2020.

La capella de la discòrdia

Els tràmits comencen després que s’hagi formalitzat l’acord pel Consell General del MACBA el 20 de novembre, que va posar punt final a mesos de discòrdia entre el museu i el futur CAP Raval Nord per la capella de la Misericòrdia. Finalment, l’Ajuntament la cedirà a la Generalitat per a la construcció d’aquest equipament sanitari, una antiga demanda veïnal. La capella, de propietat municipal, estava cedida al Consorci del museu des del 2013. El projecte d’ampliació ha estat consensuat per les part del Consell General del MACBA (l’Ajuntament, la Generalitat, el Ministeri de Cultura i la Fundació del MACBA).

El veïnat satisfet amb un nou CAP

Alguns veïns del barri del Raval, com la Cristina Arquero, una veïna de la plaça dels Àngels, s’han mostrat contents per la notícia, ja que consideren que l’actual CAP està saturat i amb aquest desbloqueig veuen més a prop el nou edifici d’atenció primària. També opina que la reducció de l’espai públic no afectarà gaire els veïns ja que la plaça ja està habitualment ocupada pels “skaters”. Des d’un altre punt de vista, altres ciutadans com en Josep, creuen que es podria haver conservat la capella pel seu valor històric i buscar una altra ubicació per a l’ambulatori, tot i que, reconeix que molts veïns estan contents amb aquest nou projecte.