La profilaxi preexposició (PrEP), el medicament que evita el contagi del virus del VIH, es distribueix ja sense cost per als usuaris a Catalunya a través del sistema públic de salut, segons ha anunciat aquest divendres al matí el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Es preveu que se’n beneficiïn unes 2.500 persones, majoritàriament homes que tenen sexe amb homes, persones transsexuals i treballadores del sexe que no utilitzen preservatius habitualment. Aquest col·lectiu de risc es pot dirigir a la vintena d’unitats funcionals de sida que hi ha repartides a tot Catalunya. A Barcelona, a més dels hospitals de referència l’oferiran BCN Checkpoint i el CAP Drassanes.

Més econòmic que altres tractaments

El subministrament de la PrEP està finançat íntegrament pel govern català i, a més de representar una millora en termes de salut, també comporta un estalvi econòmic important pel sistema de salut pública, ja que mentre que el tractament amb la PrEP costa 28 euros al mes, el que se subministra a les persones que ja estan infectades del VIH costa 600 euros mensuals. El fàrmac, l’únic autoritzat a l’estat espanyol, és d’un sol comprimit diari que cal prendre per via oral i que no presenta efectes secundaris rellevants. El cost total serà de 840.000 euros l’any.

Alta efectivitat del tractament

Fins ara, l’ús d’aquest fàrmac, combinat amb altres mesures de prevenció, ha demostrat una alta efectivitat en la reducció de nous casos d’infecció pel VIH, que a Catalunya són uns 600 anuals. Un dels centres on s’havia distribuït fins ara, en el marc d’estudis clínics, és el BCN PrEP-Point, que havia constatat que el fàrmac té una efectivitat quasi del 100 %. De fet, aquest medicament ja s’havia inclòs al Sistema Nacional de Salut des de l’1 de novembre, però serà cada comunitat autònoma qui determini com se’n faci la distribució. Per les entitats que fa anys que en demanen la regulació, l’aprovació del fàrmac és una bona notícia. Tot i això creuen que caldria disminuir el temps que es trigarà a dispensar el tractament als usuaris. Salut calcula que serà d’un mes. El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol afirma que en altres països s’ha demostrat que en quatre setmanes potencials usuaris del fàrmac s’han acabat infectant del VIH.