La DGAIA i el Departament d’Interior treballen per crear un altre centre per posar fi als episodis en què els menors estrangers no acompanyats passaven la nit a comissaria en espera d’obtenir plaça a un centre. Aquest espai tindrà una doble funció: la identificació i ressenya dels joves, i l’atenció sanitària i l’acompanyament fins que se’l derivi al sistema de protecció.

L’Ajuntament i la DGAIA ja havien projectat un centre a prop de la Ciutat de la Justícia, quan la Fiscalia de Menors feia la tasca d’atenció als menors, però no va tirar endavant.

La intenció de la DGAIA és avançar-se a un possible repunt en les arribades d’aquests joves l’estiu vinent. Per la secretària d’Infància i Adolescència, Georgina Oliva, cal “inventiva i ser innovadors” per tirar endavant possibles respostes. De fet, segons explica Oliva, tot i l’arribada del fred encara arriben entre 15 i 20 menors no acompanyats cada dia i, si ho fan de matinada, es complica encara més poder-los atendre.

L’objectiu principal: l’emancipació dels menors

La responsable de la DGAIA també defensa que, a banda d’una bona primera acollida, s’ha de repensar el sistema i dotar-lo de més recursos destinats a l’emancipació i l’autonomia d’aquests joves. En aquest sentit, Georgina Oliva preveu que es consolidin quatre grans centres d’emergència, un per demarcació, amb cabuda entre sis i 100 joves i que sigui un pas previ a l’assignació d’una plaça en un centre residencial o un pis.

Precisament, la Generalitat recalca que l’emancipació d’aquests joves és una de les principals prioritats i reclama al Govern espanyol més celeritat en processos com el permís de residència i treball, i les identificacions. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies preveu que aquest 2018 arribaran a Catalunya uns 3.500 joves sense família, i recorda que per atendre’ls s’han creat més de 2.000 places. Segons el govern, ara toca que l’executiu espanyol assumeixi també la seva responsabilitat.