Els veïns del carrer de Manel Sanchis i Guarner, a Nou Barris, denuncien que, des de fa mesos, conviuen amb rates i ratolins. Els blocs, situats sota la cota del carrer, sempre han tingut problemes amb els rosegadors i altres plagues. Per això, el Patronat de l’Habitatge, propietari majoritari dels pisos, i l’Ajuntament instal·laven sistemes de prevenció de plagues als voltants dels edificis. Des de fa uns anys, però, ja no es fa i els veïns asseguren que la presència de rates ha augmentat.

Les queixes del veïnat han fet que el Patronat instal·li trampes als baixos del bloc més afectat i també en alguns habitatges. Per als veïns, però, la mesura és insuficient i reclamen que s’actuïi sobre el focus de la plaga -al carrer-, com es feia anteriorment.

Trampes als baixos i pisos

Aquest dimecres, una empresa antiplagues revisava algunes de les trampes instal·lades als baixos del número 7-9 del carrer de Manel Sanchis i Guarner.  En aquest espai, la brutícia acumulada afavoreix que els rosegadors entrin a proveir-se d’aliment. Segons els veïns, la zona la fan servir els joves com a punt de trobada i hi han dut mobiliari com ara un sofà. També afirmen que celebren festes i deixen les restes del menjar i el beure. El Patronat ha retirat bona part del mobiliari, però l’espai continua ple de brutícia.

Les rates, però, no només es passegen pels baixos i els voltants dels edificis, també entren als pisos. Ho explica la María Teresa Márquez, que actualment té instal·lades diverses trampes a casa seva. “És una situació molt desagradable. Estàs asseguda a casa i veus passar ratolins per tot arreu, per la cuina, pel menjador. I el Patronat ha enviat una empresa que m’ha posat les trampes amb el verí, i m’ha dit que durant un mes puc estar tranquil·la, però així no es pot viure”, assegura.

Les rates campen pel carrer

Al carrer, les rates més grans campen cada vespre i nit, segons afirmen els veïns. Els cotxes també surten malparats, ja que els rosegadors s’han menjat els cables de més d’un vehicle. En aquest cas, l’incivisme d’alguns veïns també afavoreix la seva proliferació. “Fa cinc o sis anys que no fan prevenció ni res -es queixa Lola Hermoso, l’altra veïna afectada- Però és que, a més, els veïns els donen de menjar, llencen restes del menjar per la finestra, deixen les bosses als replans”.