La Fundació Catalunya-La Pedrera fa sis anys que desenvolupa el programa d’acompanyament educatiu en 19 espais socials de l’entitat de 13 municipis. A Gràcia, l’Espai Social del carrer de Goya ofereix aquest servei que pretén acompanyar en l’aprenentatge a nens i adolescents i treballar les habilitats creatives i emocionals. El programa és possible gràcies als voluntaris que dediquen el seu temps a guiar els alumnes. Des de l’entitat fan una crida a participar-hi.

Reforç escolar

El programa va néixer com a una iniciativa per reforçar l’aula. Va destinat a alumnes de primària i secundària als quals s’ofereix un espai per fer els deures, amb ajuda i estimulant les habilitats creatives i emocionals dels infants i adolescents. El programa, que anualment atén prop de 1.300 alumnes, té una seu a Gràcia, a l’Espai Social del carrer de Goya 1-3, en què participen 21 nens de primària i 39 de secundària.

La Guadalupe Blesa és voluntària des de fa uns mesos del programa i explica que a les tardes fan reforç escolar: “Si tenen deures d’escola, els ajudem a fer-los, perquè no els hagin de fer a casa i si no en tenen, tenen l’opció de fer fitxes o lectura”. La Patrícia Albornoz també és voluntària des de fa dos anys, però abans havia estat usuària i assegura que “si no hagués estat aquí, no m’hauria tret l’ESO fàcilment”.

Emocions i creativitat

A més de l’aprenentatge curricular, en aquest espai també es treballen les emocions. Es vol potenciar un creixement en el desenvolupament integral i competencial dels alumnes. Per això, es treballa la part més emocional i la creativitat. Els voluntaris fan un seguiment de cada usuari conjuntament amb la família i el centre educatiu per poder tenir tota la informació per fer l’acompanyament dels infants i adolescents. Principalment, són les escoles les que s’encarreguen de derivar els estudiants a aquest programa.

Els voluntaris fan possible la iniciativa

La clau del Programa d’acompanyament educatiu són els voluntaris que guien els usuaris. A Gràcia són 12 persones que dediquen el seu temps a facilitar l’aprenentatge. Per això, des de l’entitat es fa una crida a participar i poder sumar més voluntaris al projecte.