Manifestació contra la primera sentència de La Manada

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Navarra, que ratifica la condemna a La Manada per un delicte continuat d’abús sexual, ha provocat la indignació a les xarxes.Diversos col·lectius feministes, entre d’altres, han mostrat el rebuig per a aquesta resolució judicial i han convocat per dimecres al vespre concentracions a tot l’estat. A Barcelona està prevista a la plaça de Sant Jaume.

La primera resolució judicial sobre el cas, emesa per l’Audiència Provincial de Navarra, ja va aixecar protestes. El tribunal va condemnar els cinc membres de La Manada a nou anys de presó i va descartar l’agressió sexual, és a dir, la violació. Aleshores, 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar al centre de la ciutat.

Què diu la sentència?

El TSJ de Navarra argumenta la decisió perquè considera que no va haver-hi violència ni intimidació, com ja va concloure l’Audiència Provincial. Així ho han valorat tres dels cinc magistrats. Després d’avaluar la primera sentència, opinen que no se’n desprèn que els acusats fessin cap “gest” que acrediti una “acció intimidatòria” que justifiqui considerar els fets com una agressió sexual.

Els altres dos magistrats, en canvi, han emès un vot particular. Al contrari que els seus companys, sí que hi veuen intimidació i demanen una condemna de 14 anys, 3 mesos i 1 dia de presó. A un dels acusats, a més, li atribueixen un delicte de robatori amb intimidació, per la qual cosa creuen que se li haurien d’imposar dos anys més de pena.

Pel que fa al presumpte delicte contra la intimitat de la víctima, el TSJN ha declarat nul·la la part de la sentència en què absolia els acusats d’aquest delicte. El TSJN, per tant, obliga a l’Audiència de Navarra a redactar una nova sentència que faci referència, exclusivament, a aquest fet. D’aquesta manera, s’haurà de tornar a avaluar el posicionament de la fiscalia durant el judici. El ministeri públic va argumentar que la víctima no sabia que l’estaven gravant i que no hi va poder donar el seu consentiment.

Reclamen formació de gènere per als jutges

La sentència es pot recórrer encara al Tribunal Suprem. Per això, de moment, els membres de La Manada seguiran en llibertat, amb compareixences periòdiques als jutjats. Per Júlia Humet, advocada penalista especialitzada en violències masclistes, aquesta decisió penalitza la víctima. Humet considera que el missatge que es transmet és que, si la víctima no posa en risc la seva integritat física, la resposta penal és més lleu.

La mateixa advocada considera necessari donar formació de gènere als jutges i magistrats. Humet creu que, si no, encara que es facin canvis legislatius, “ens seguirem trobant sentències injustes i patriarcals”.