Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han aconseguit la detenció a Xile d’un fugitiu de la justícia de l’any 2019, que havia aprofitat un permís per no tornar al centre penitenciari on complia la condemna. La història és rocambolesca. A l’home se l’acusa d’homicidi en grau de temptativa per haver atropellat, presumptament, una motorista en saltar-se un control policial a Barcelona quan fugia. El detingut tenia 15 antecedents policials per delictes contra el patrimoni, i s’havia especialitzat en atracaments a joieries. A més, tenia vigent un requeriment judicial internacional.

El fugitiu complia una condemna de 14 anys per diversos fets i va aprofitar una sortida programada de la presó per escapar-se. L’abril del 2019 va començar la seva recerca. Primer es va saber que s’havia refugiat a França, però després va abandonar el país i es desconeixia cap on havia anat.

Fuig d’un control policial i atropella una motorista

Els Mossos el buscaven després que en un control policial van veure els ocupants d’un vehicle en actitud sospitosa. Un d’ells, el conductor del cotxe, era el detingut i, quan la policia els va voler identificar, van fugir a gran velocitat i van xocar amb una moto. La motorista era una noia que va rebre un fort impacte i va caure al terra. De fet, en la fugida el cotxe va passar per sobre de la noia i li va provocar múltiples ferides, per la qual cosa van haver d’hospitalitzar-la d’urgència. Després d’això, els dos ocupants van abandonar el vehicle i van fugir a peu.

La recerca policial va concloure que l’home podia haver anat al seu país natal, a Xile. Un cop confirmat, la col·laboració de la policia xilena i de la Interpol va permetre que se’l pogués detenir. El fugitiu portava una vida totalment integrada i residia en el domicili de la seva parella, on va ser detingut.

El detingut liderava una banda organitzada molt violenta. Des de l’any 2008, quan se’n va registrar el primer ingrés a la presó, les seves entrades i sortides dels centres penitenciaris van ser freqüents.