mascaretes carrer

El Departament de Salut constata des de fa “set o vuit dies” una disminució “important” dels contagis, en totes les franges, però especialment en les que més havien crescut, la de 15 a 29 anys i la de 30 a 39 anys. En canvi, la pressió assistencial als hospitals continua molt elevada. “Estem en una situació crítica”, reconeix el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria.

El departament relaciona el descens de casos amb el tancament de l’oci nocturn, la limitació de reunions i, sobretot, la limitació de mobilitat nocturna. “La percepció de risc ha augmentat entre la població“, reconeix Llebaria. Salut creu que la ciutadania és més conscient que tenim al davant “una variant nova i una onada greu”.

Els casos a les UCI no disminuiran fins a l’agost

A les UCI s’ha superat el llindar del mig miler d’ingressats (512), cosa que representa el 57,4 % del total, mentre que el nombre d’ingressats per covid a planta ja és de 2.217 persones (23 %). “L’activitat no covid està clarament compromesa”, assegura. Salut creu que el pic d’hospitalitzacions no arribarà fins a finals d’aquesta setmana o la vinent. Pel que fa a l’alentiment de casos a les UCI no preveuen que arribi fins a l’agost.

Pel que fa als contagis, les xifres encara són molt altes, amb 41.000 contagis setmanals. Tot i això, Salut constata una baixada de contagis “més ràpida que en altres onades“, com també ha passat al Regne Unit o als Països Baixos.

El doble de sancions en cap de setmana

Pel que fa al funcionament del segon dispositiu específic d’aquest cap de setmana per donar compliment al toc de queda nocturn, s’han imposat el doble de sancions que l’anterior. Segons ha explicat el comissari dels Mossos d’Esquadra Joan Carles Molinero, aquest cap de setmana s’han imposat 1.411 actes de sanció, mentre el cap de setmana anterior van ser 710. La majoria de les sancions han estat per incompliment de les restriccions de mobilitat del confinament nocturn.

A Barcelona les intervencions es van fer a les platges i també en places on es produeixen habitualment botellades, com a la plaça dels Àngels o al Parc de les Tres Xemeneies. Els Mossos diuen que el perfil majoritari és el de turistes que desconeixen les mesures en vigor.