Davant l’augment de les agressions LGTBI-fòbiques en els darrers mesos, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que crearà el Centre de Noves Masculinitats. S’inaugurarà a l’octubre i serà un espai de formació. És una de les actuacions previstes per prevenir les actituds masclistes i que atemptin contra la diversitat sexual i de gènere.

Promoure models de masculinitat positius

El Centre de Noves Masculinitats vol convertir-se en un espai formatiu de referència per als homes per construir una ciutat més justa i igualitària. Al darrere hi ha la voluntat de promoure i difondre models de masculinitat positius, oberts, plurals i heterogenis. “Els discursos d’odi i les agressions masclistes i homòfobes estan molt vinculades a un model patriarcal. Entenem que és aquí on hem de fer èmfasi, en l’educació i en la revisió d’aquest model de masculinitat patriarcal que tan mal ens ha fet” ha explicat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Tot i que per ara no té pressupost assignat, la partida per a la gestió d’aquest espai sortirà de la licitació ampliada destinada al Programa d’Atenció a Homes (SAH) De fet, tots dos serveis compartiran espai a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, on fins ara hi havia el Barcelona Cuida.

S’amplia en nou centres més la Xarxa d’Escoles per la Igualtat

Una altra de les actuacions municipals per fer front als discursos d’odi i les agressions LGTBI és sumar aquest curs nou escoles a les 28 ja existents de la Xarxa d’Escoles per a la Igualtat. Es tracta d’un programa de sensibilització destinat a l’alumnat d’entre sis i 16 anys que pretén erradicar la violència i la discriminació en totes les formes en la comunitat educativa.

L’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat que el programa es converteixi en una matèria troncal a totes les escoles catalanes, perquè ara “només depèn de la implicació de la direcció dels centres educatius” que s’imparteixi als centres, ha explicat la tinenta d’alcalde de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

També s’ha presentat una campanya de comunicació en què durant uns dies els edificis municipals i alguns accessos al transport públic exhibiran el missatge “LGTBI-fòbia, no ets benvinguda”.