La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a Viladecans una noia, a qui assenyalen com a coordinadora dels Comitès de Defensa de la República (CDR). També investiguen un altre noi, veí d’Esplugues del Llobregat, a qui estan buscant perquè al matí no l’han trobat el seu domicili. A tots dos els vinculen amb l’organització d’alguns talls a carreteres i peatges durant la Setmana Santa i estan acusats per la fiscalia d’un delicte de terrorisme i d’un delicte de rebel·lió. Els agents han traslladat la detinguda directament cap a l’Audiència Nacional, a Madrid, que és qui dirigeix l’operació arran d’una denúncia de la fiscalia.

De moment, aquest dimarts només s’ha dut a terme aquesta detenció a Viladecans, tot i que la Guàrdia Civil també ha escorcollat el domicili d’un noi a Esplugues del Llobregat, però amb ell no l’han localitzat i han iniciat la seva cerca per posar-lo també a disposició de la justícia. Segons un comunicat de la fiscalia, tots dos estan investigats perquè, segons el ministeri públic, es considera que “han desenvolupat la direcció i coordinació en els actes de sabotatge durant la Setmana Santa del 2018 de forma coordinada pels denominats CDR concebuts per provocar un clima d’agitació social”. Entre les accions, hi ha alguns talls a carreteres i peatges. L’operació, que està sota secret de sumari, està oberta i no es descarten més detencions.

L’operació de la Guàrdia Civil coincideix el mateix dia que els Mossos d’Esquadra han detingut sis persones a Malgrat de Mar, a Òrrius, a Solsona, a Arenys de Mar i al Pont de Vilomara pels aldarulls al Parc de la Ciutadella el 30 de gener, quan es va ajornar el ple d’investidura de Carles Puigdemont. La policia catalana, però, desvincula aquests arrestos del dispositiu de la Guàrdia Civil contra els CDR.

Comunicat dels CDR

Els Comitès de Defensa de la República han reaccionat a les detencions amb un comunicat on consideren que l’operació policial és una conseqüència “de la feina ben feta que duem a terme. De la tasca de conscienciació i mobilització per a la materialització de la República”. En l’escrit afegeixen que estan treballant per donar cobertura jurídica a les persones detingudes.