El projecte ATMOOs va ser una de les iniciatives seleccionades en la tria de propostes de la prova pilot dels pressupostos participatius que es va fer a l’Eixample. La primera fase, que ha començat aquest curs, consisteix a recollir dades sobre la mobilitat dels alumnes dels centres educatius del districte amb l’objectiu de relacionar-les amb la contaminació. En la segona fase, el curs vinent, es treballaran les dades en treballs de síntesi i diverses assignatures.

Els alumnes de l’Institut Jaume Balmes recullen dades sobre mobilitat. L’objectiu és saber com es desplacen els estudiants del centre per poder relacionar-ho, després, amb les xifres de contaminació. La recollida de dades forma part del projecte ATMOOs, que va sorgir en les propostes dels pressupostos participatius del districte i en què també participen altres centres educatius.

Per la Mar Climente, que estudia tercer d’ESO, aquest projecte és molt important per conèixer els motius de la contaminació a l’Eixample i buscar-hi solucions. El mateix pensa el Cillian Magourty, que cursa també tercer i a més és delegat verd del seu grup, per la qual cosa encara s’hi sent més implicat.

L’origen de la contaminació

El projecte té com a punt de partida la hipòtesi que l’alta contaminació de l’Eixample està produïda més pels vehicles que creuen el districte, que no pas pels veïns que fan desplaçaments interns. Les dades obtingudes amb aquest estudi serviran per desenvolupar altres projectes en els treballs de síntesi i altres assignatures com ciències naturals que, com explica la directora del centre, Mireia Martínez, estan fent propostes en aquest cas per explorar “com afecta la contaminació a les persones, quines malalties en deriven”, o altres matèries que probablement també s’hi sumaran com educació física.

De fet, l’institut té una comissió verda que, cada any, proposa projectes sobre sostenibilitat. L’any vinent en suggeriran un relacionat amb les dades obtingudes en l’estudi ATMOOs.