JxC, ERC i la CUP han escenificat un front comú contra la “repressió de l’Estat” i en defensa de l’acció dels CDR, “pacífica, cívica i democràtica”, després de la detenció aquest dimarts d’una activista del CDR de Viladecans, acusada de terrorisme, rebel·lió i sedició. Totes tres formacions ja treballen en una proposta de resolució perquè el Parlament se solidaritzi amb els detinguts i “denunciï la persecució política que estan patint els CDR”, ha anunciat la diputada de la CUP Natàlia Sànchez.

Com l’Estat pot banalitzar el terrorisme i la violència com ho està fent? Com podrà justificar que tallar una autopista equival o fins i tot és més greu que qualsevol atac terrorista, havent patit el terror com l’hem patit”, ha alertat Rubén Wagensberg, diputat d’ERC. Francesc de Dalmases, de Junts per Catalunya, ha afegit que “l’estat espanyol no té un problema amb els CDR, té un problema amb la democràcia. El primer símptoma d’un estat autoritari és la repressió de la gent que pensa diferent”, ha reblat.

També Catalunya en Comú – Podem ha qualificat de barbaritat aquestes acusacions i ha demanat diàleg. “No és cap via de solució utilitzar el Codi penal per resoldre un conflicte que requereix política. Posa la solució cada dia més lluny”, ha advertit la diputada Marta Ribas.

El PSC no veu motius per aplicar la legislació antiterrorista

Els socialistes catalans han matisat les valoracions dels darrers dies sobre els CDR. La portaveu Eva Granados ha afirmat que les accions d’aquests comitès són “molt condemnables políticament”, però que haurà de ser un jutge qui determini si també ho són penalment. Tot i això, ha alertat que cal tenir cura amb “algunes figures del dret penal”, i ha deixat clar que el PSC no veu “motius per aplicar la legislació antiterrorista”.

Cs no ha volgut entrar en el debat sobre l’adequació del delicte de terrorisme aplicat als CDR. “Nosaltres respectem les decisions judicials, no com Roger Torrent, que es dedica a enviar cartes per dir als jutges què han de fer”, ha afirmat Fernando de Páramo. El diputat ha “condemnat la violència que hi ha als carrers” i ha afegit que tots els partits l’haurien de condemnar.