Els vianants que han passat per l’avinguda de Pau Casals s’han trobat amb una imatge molt particular. L’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) ha instal·lat durant dues hores vuit vàters en aquest espai. L’objectiu de l’acció ha estat promoure la participació de la població en les proves de cribratge per detectar si té càncer de còlon. Les persones de risc són les que tenen entre 50 i 69 anys. A Catalunya ja s’ha enviat per carta la informació de la detecció precoç a la població de risc. El problema és que només un 40 % d’aquests es fa el test i l’AECC vol incrementar aquesta xifra.

El càncer de còlon es detecta amb una prova senzilla

El primer que s’ha de fer és anar al CAP i demanar fer-ne la prova. El metge entrega al ciutadà un pot en què ha d’introduir una femta i dur-la a la farmàcia, on l’analitzaran. En cas que el test sigui positiu, el metge trucarà al pacient per fer-se immediatament una colonoscòpia.

El de còlon és el càncer més freqüent al país. A Catalunya es van detectar l’any passat fins a 5.893 nous casos. Una de les xifres esperançadores és que en el 90 % dels casos el càncer es cura. Per això és vital la detecció precoç.

Els riscos del càncer de còlon

L’edat és el principal factor de risc. De fet en un 90 % dels casos diagnosticats són en persones majors de 50 anys i en molts casos aquestes no tenen cap risc mèdic. Els qui tenen antecedents familiars tenen un risc molt alt. L’obesitat i el sobrepès, el tabaquisme, el consum excessiu d’alcohol i la vida sedentària poden influir a l’hora de desenvolupar aquesta malaltia.

Un dels últims avenços que s’han fet en els tractaments ha estat la immunoteràpia.

L’acció que s’ha fet aquest dijous al carrer és amb motiu del Dia Mundial per la Prevenció del Càncer de Còlon que se celebrarà aquest diumenge 31 de març.