El 18 d’octubre del 2021 la Line, veïna del Raval de 75 anys, va lliurar-se del desnonament, però aquella jornada li van donar tan sols 10 dies per entregar les claus del pis on vivia, al carrer del Bisbe Laguarda. Va marxar i el destí era una pensió. El cas de l’Ana Cortiñas és similar: amb 66 anys, al gener van fer-la fora de l’habitatge que ocupava. Ara totes dues podran girar full: els han assignat un pis de la Mesa d’Emergència.

Segons Cortiñas, estan encara en tràmits, però felices perquè, per fi, tindran un lloc on viure en condicions després d’una època de patiment. Primer, pendents del llançament i, després, desitjant sortir de l’hostal que els havien assignat els Serveis Socials municipals. “No estaré controlada, podré entrar i sortir quan vulgui, quedar-m’hi a descansar… i saber que no em faran fora, que estaré pagant un lloguer social“, relata emocionada.

El de l’habitatge és un dret fonamental que, per a la gent gran, hauria d’estar assegurat
Elena Martín, membre del Sindicat d’Habitatge del Raval

L’Ajuntament confirma que els habitatges estan situats al carrer Nou de la Rambla i que, properament, ja els podran visitar. Cortiñas insisteix que tot plegat no hagués estat possible sense la pressió del Sindicat d’Habitatge del Raval. Han fet tot tipus d’accions per arribar a negociar amb el consistori una solució definitiva. “Hem ocupat Serveis Socials, la seu del districte de Ciutat Vella… No toca viure això a aquestes edats. El de l’habitatge és un dret fonamental que, per a la gent gran, hauria d’estar assegurat“, denuncia Elena Martín, membre del col·lectiu.

Més de 680 famílies esperen un pis de la Mesa d’Emergència

Malgrat que alguns casos, com el de la Line i l’Ana, es desencallen, el col·lapse a la Mesa d’Emergència continua creixent. Segons les últimes dades del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, de l’abril passat hi ha 634 famílies que tenen dret a un pis d’emergència social però encara esperen que els l’adjudiquin. A aquestes cal sumar-hi 49 famílies més que, mentre també esperen, s’allotgen en apartaments turístics.