El Foment Excursionista de Barcelona celebra 100 anys com a club esportiu i social. Cinc amics aficionats a la muntanya van fundar, el 15 d’octubre del 1922, l’entitat que va néixer amb l’objectiu de “propagar els principis excursionistes” entre els socis. Inicialment eren tot homes, ja que en aquella època les dones tenien prohibit afiliar-se a cap associació esportiva, tot i que de seguida es va crear una secció infantil. “En aquella època, les trobades per preparar les sortides a la muntanya, inclús les excursions, eren activitats més socials que esportives”, explica el president actual de l’entitat, Xavier Sánchez.

Les dones s’havien d’afiliar com a sòcies de la biblioteca de l’entitat per participar de les activitats de muntanya
Xavier Sánchez, Foment Excursionista de Barcelona

Aquells primers anys, el Foment organitzava sortides i caminades pels pobles del Prepirineu i les muntanyes del Pirineu català. “Eren trobades socials en què, a més de caminar per la muntanya, s’organitzaven berenars. En aquella època, més que un club esportiu era un club social“, explica Sánchez. De fet, hi ha fotografies que testimonien aquelles primers sortides per la muntanya, com per exemple les excursions a Torà, a la Vall del Llobregós, del 1923.

Sortida del Foment Excursionista a Torà (1923)

D’aquella època, també se’n conserven imatges en vídeo que van enregistrar alguns dels socis de l’entitat. Són, la majoria, imatges inèdites sense digitalitzar, com per exemple una excursió de la família Milian a la zona de la Vall d’Aran i Lourdes. De fet, un dels reptes de futur de l’entitat serà digitalitzar els centenars de fotografies que pertanyen al fons documental del Foment i animar els socis a fer el mateix amb les filmacions particulars de les sortides i expedicions antigues.

Al gener del 1923 l’entitat excursionista va començar a publicar un butlletí, que encara avui s’edita, i que testimonia l’evolució de la pràctica esportiva a la natura en els darrers 100 anys, així com els canvis socials i culturals a Catalunya. A partir dels anys 40 el Foment va començar a programar expedicions als Alps i posteriorment a l’Himàlaia.

Ascensió del Foment Excursionista al Toubkal (2010)

Actualment, el Foment Excursionista organitza activitats de diferents nivells de dificultat de senderisme, alta muntanya, vies ferrades, BTT, escalada, esquí de muntanya, espeleologia i descens de barrancs. Té grups de veterans i de joves, i promou cursos de formació. Malgrat la pandèmia, l’entitat ha mantingut les sortides, amb les restriccions de cada moment, i mira el futur amb projectes nous, com ara l’ampliació del rocòdrom a la seu del Poble-sec o la inauguració del primer sender homologat de la ciutat. El club manté un vincle estret amb la vida associativa del barri i des del 1994 organitza la Caminada per Montjuïc. A més, l’entitat forma part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i de la Federació Catalana d’Espeleologia.

Escola de muntanya per a joves i alpinistes de renom

El Foment Excursionista de Barcelona va arribar a tenir 1.200 socis durant els anys 80 i es va convertir en escola de muntanya per a molts dels joves de la ciutat. Alguns dels membres del club han participat en expedicions a l’estranger i han destacat en diverses disciplines, fins i tot de manera professional. És el cas del Carles Vallès, alpinista i soci del Foment des dels 16 anys que va participar el 1985 en la primera expedició catalana que va trepitjar el cim de l’Everest. “Amb el Foment vaig viure el primer bivac a la neu, la primera escalada en gel. Són unes experiències i unes sensacions que em van marcar i em van fer despertar la passió per la muntanya”, explica a betevé l’alpinista santsenc.

Amb el Foment vaig viure el meu primer bivac a la neu o la meva primera escalada en gel
Carles Vallès, soci Foment Excursionista de Barcelona
Carles Vallès a l’Everest (1985)

Altres fites destacades de l’entitat són, per exemple, les assolides pel Ramon Bramona. Aquest alpinista va formar part de diverses expedicions com les de Saraghrar (7.340 m) el 1975, al Dhaulagiri (8.167 m) el 1979 i a l’Ama Dablam (6.812 m) el 1981. Més recentment, un altre soci de l’entitat i el president actual del club, el Xavier Sánchez, va participar el 2016 en l’ascens al pic Lenin (7.134 m) i l’escalador professional Edu Marín va aconseguir els primers èxits esportius essent soci del Foment, quan el 2003 va proclamar-se campió del món juvenil d’escalada en dificultat.