Tot feia pensar que el malson de patir un intent de desnonament cada tres mesos s’havia acabat, però no ha estat així i el guió s’ha complicat de nou. Mentre Suanny Norely i els seus fills, veïns de Ciutat Meridiana, esperaven un lloguer social, els ha arribat per sorpresa una vuitena ordre de llançament per al proper 7 de febrer. “Em vaig quedar en xoc […]. Estic nerviosa, ansiosa i preocupada”, relata.

S’ha posat en contacte amb els Serveis Socials i amb l’Oficina de l’Habitatge per esbrinar què ha passat, perquè l’últim que sabia és que hi havia acord per acollir-se al programa Reallotgem de la Generalitat. És a dir, per quedar-se al pis que ocupa per necessitat pagant un lloguer assequible. “Confio que se solucioni. I si em van prometre que vaig entrar al programa… ho han de complir“, sentencia.

Promeses incomplertes Ciutat Meridiana 2
Suanny Norely mostra la vuitena ordre de desnonament a què s’enfronta
El veïnat de Ciutat Meridiana recela del pla antidesnonaments català

Canvi de propietat abans que arribi el lloguer assequible

Entremig de tot plegat, la Suanny explica que l’habitatge ha canviat de mans: si abans la propietat era una entitat financera —el BBVA— ara és el fons d’inversió Divarian. Aquest moviment també l’ha viscut Ruth Condori, mare sola amb tres fills menors que ocupa un pis a l’avinguda dels Rasos de Peguera. De fet, la seva situació és similar: espera eternament un lloguer social promès.

A ells els van desnonar l’octubre del 2020 i la pressió veïnal i mediàtica va forçar l’antic propietari de l’habitatge a tornar-los les claus i a negociar perquè s’hi poguessin quedar. Un any més tard, i amb un titular de l’immoble diferent, tem que el contracte esperat quedi en paper mullat. “Vaig entregar tots els documents necessaris. Tot i així, res. I estem amb aquesta incertesa…“, assenyala.

La família desnonada de Ciutat Meridiana torna a casa

Mal pronòstic després de 10 anys de lluita pel dret a l’habitatge

Aquest 2022 fa 10 anys des que el veïnat de Ciutat Meridiana es va organitzar contra els desnonaments. Ha passat una dècada i, segons Filiberto Bravo, president de l’associació de veïns, el panorama en termes d’habitatge no ha millorat. El pronòstic tampoc no és esperançador: “Serà pitjor. Si en pandèmia no han respectat res, què han de fer ara?”, es pregunta, crític, Bravo.

Pel que fa a les promeses incomplertes, al president de l’AV no el sorprenen. “Hi ha molts casos com el de la Suanny i la Ruth, en què d’inici tot són bones paraules i, a l’hora de la veritat, s’ha perdut tot“, denuncia. L’entitat veïnal explica que, a partir del 28 de gener, es manifestaran cada setmana per exigir lloguers socials i perquè frenin, d’una vegada per totes, els desnonaments.

Promeses incomplertes Ciutat Meridiana 3
Ruth Condori espera el lloguer assequible que fa més d’un any li van prometre