L’esborrany de la nova llei de l’avortament en què treballa el Ministeri d’Igualtat inclou per primera vegada la regulació de la menstruació, amb baixes laborals que tinguin la durada que cada dona necessiti per regles doloroses, que poden dur fins i tot a la incapacitat temporal. També es preveuen cinc dies de baixa per exercir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, que permetrà a les menors de 16 i 17 anys avortar sense el consentiment dels pares. El text estableix també un permís retribuït el darrer mes de gestació. Aquests són tres dels articles que, si finalment s’aprova la reforma de llei, canviarien el dia a dia, la vida i la salut de milions de dones. Ara bé, aquestes propostes encara estan subjectes a modificacions abans d’arribar al Consell de Ministres dimarts que ve, dia 17 de maig, ja que el text encara no és definitiu. Te l’expliquem en sis claus.

1- Permís per regles doloroses

El document preveu baixa laboral per a les dones que pateixen dolors menstruals greus. Així, podrien quedar-se a casa o flexibilitzar la jornada laboral. En una primera fase es treballava en baixes de tres dies sota supervisió mèdica, amb capacitat d’ampliar a cinc, per a qui tingui regles incapacitants: dolors intensos, rampes, còlics, nàusees, marejos i vòmits, que algunes dones pateixen cada cicle. Però finalment l’executiu ha evitat marcar un nombre de dies per a la baixa i ha subratllat que seran els que necessiti cada dona. Aquest permís l’assumirà la Seguretat Social des del primer dia, i no l’empresa.

2- Sense permís patern des dels 16 anys

A partir dels 16 anys, les dones podran avortar sense permís de les mares, pares o tutors. Segons l’esborrany del text, l’avortament voluntari estarà garantit a tots els hospitals públics i només en casos excepcionals es practicaran en clíniques privades acreditades. A més, s’atorgarà a la dona el dret de decidir el mètode amb què vol interrompre la gestació. Ara bé, si l’embaràs no és de risc, la majoria de vegades es fa amb medicació i a casa, on la dona afronta tot el procés. També eliminarà els tres dies de reflexió obligatoris abans d’avortar, un requisit que inclou la llei actual.

3- Ventres de lloguer, una forma de violència contra la dona

L’avantprojecte de llei veu els ventres de lloguer com un tipus de violència contra la dona. Aquest article inclou la prohibició de la publicitat de les agències que ofereixen aquest tipus de serveis i sancions als mitjans de comunicació que n’incloguin els anuncis. També dona permís als tribunals espanyols per perseguir les parelles que recorrin a l’estranger per trobar una persona que llogui el ventre.

4- Baixa retribuïda al final de l’embaràs

Una altra mesura és que les dones embarassades, a partir de la setmana 36 de gestació, tinguin dret a demanar-se la baixa fins que pareixin. Aquest seria un permís independent de la baixa maternal, que comença a partir que neix el bebè. En aquest apartat, l’esborrany també preveu la incapacitat temporal derivada de complicacions en casos d’avortament.

5- Abaixar al 0% l’IVA dels productes d’higiene íntima, finalment exclòs de la llei

Llarga reivindicació pels productes de salut menstrual i d’higiene íntima, que actualment tenen el 10% d’IVA. El projecte d’avantllei volia reduir-lo fins al 0 %, però finalment aquest apartat ha quedat exclòs per desacord amb el Ministeri d’Hisenda. Això incloïa compreses, tampons, bolquers per a nadons i articles contra la incontinència. A més, es distribuirien de franc als centres educatius, com ja es fa a molts països d’Europa.

6- Anticonceptius de franc i als instituts

I per acabar, la reforma de la llei de l’avortament adjudica al sistema públic finançar els anticonceptius hormonals, inclosos els de llarga durada, i la pastilla de l’endemà, que passarien a ser gratuïts. Tots aquests mètodes anticonceptius —i també preservatius femenins i masculins— es podran adquirir en instituts en el marc de campanyes d’educació sexual, en centres de serveis socials i als centres penitenciaris.