obres Bansky falses mossos

(ACN) El Mossos d’Esquadra han desmantellat un taller i diversos punts de venda des d’on es distribuïen obres falses de l’artista Banksy. S’investiguen quatre persones a qui se les acusa de delictes d’estafa continuada i contra la propietat intel·lectual. Investigadors de la Unitat Central de Patrimoni Històric del cos van detectar al juliol del 2023 la venda d’aquestes obres a plataformes en línia molt concorregudes, sales de subhasta de Barcelona i antiquaris.

A l’agost es van fer les primeres inspeccions i intervencions de les obres per tal de comprovar la traçabilitat i localitzar d’on venien. Es van intervenir nou obres, algunes ja venudes. La investigació va permetre identificar el principal distribuïdor.

Les obres es venien a un preu màxim de 80 euros

Al desembre del 2023 es va inspeccionar el taller des d’on es falsificaven les obres situat a Saragossa. Aquí, una parella de joves seguidors de l’art urbà de Banksy i amb problemes econòmics, creaven les obres sobre cartons a les que afegien complements gràfics per fer-les més atractives. Els agents els van intervenir plantilles, segells de tinta, esprais i fotocòpies d’entrades al parc d’atraccions Dismaland, un parc creat per Banksy a Somerset (Anglaterra). Les obres es venien a un preu màxim de 80 euros.

El principal investigat és la persona que feia de distribuïdor, amb coneixements del funcionament del mercat de l’obra gràfica. Els Mossos apunten que va introduir al mercat un producte gens habitual i exitós, afegint-li algun complement que generés més engany, com segells i adhesius de la marca. Amb la col·laboració d’una entitat distribuïdora, van elaborar uns certificats que indicaven que l’obra havia estat creada per Banksy dins del projecte Dismaland.

La policia va acreditar a través de l’empresa Pest Control —únic organisme oficial que autentifica obres de Banksy—, que les obres i els certificats eren falsos. Precisament, la persona responsable d’elaborar els certificats també està sent investigada per col·laboració.

25 vendes i víctimes a Espanya, Alemanya, Suïssa, els Estats Units i Escòcia

La policia ha documentat 25 vendes, amb víctimes ubicades a tot el territori espanyol, Alemanya, Suïssa, els Estats Units i Escòcia. Algunes persones van arribar a pagar 1.500 euros per l’obra i s’ha calculat que han estafat més de 10.000 euros. La investigació continua oberta i no es descarten detencions.