La vaga del 12 de desembre finalment s’ha desconvocat, després que els sindicats de CCOO, UGT i USOC hagin arribat a un acord amb la Generalitat, en una reunió “in extremis” aquest dimarts en què el departament de Treball hi ha assistit com a mediador. A la vaga estaven cridats tots els funcionaris públics de diversos sectors, com la sanitat, la justícia o ensenyament.

Finalment, en l’acord signat entre sindicats i govern, s’estableix que les pagues extres pendents del 2013 i 2014 es retornaran en un màxim de quatre anys, amb possibilitat de renegociar el termini a tres anys.

Des del govern, el conseller d’Administració Pública i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró ha assegurat que la intenció del govern era poder executar un “retorn de les pagues extres quan abans millor” i ha afegit que “sempre hem dit que volíem pagar i el que ens mancava era el com i quan”.

Com serà el calendari de retorn de les pagues extres?

  • 2019: es retornarà el 40 % de la paga extra pendent de 2013.
  • 2020: es retornarà el 60 % de la paga extra pendent de 2013.
  • 2021: es retornarà el 55 % de la paga extra pendent de 2014.
  • 2022: es retornarà el 45 % de la paga extra pendent de 2014.

D’on sortiran els diners per la devolució?

El conseller Puigneró ha assegurat que ja s’ha previst comptar aquesta devolució de les pagues extres als pressupostos del 2019, però encara no s’ha precisat de quines partides sortiran els diners. Puigneró ha reiterat que “és una prioritat que ens hem posat com a govern”. Qüestionat per la possibilitat que no s’aprovin uns pressupostos pel 2019, el conseller ha dit “no voldríem contemplar aquesta possibilitat” i des dels sindicats han assegurat que, segons el pacte, el retorn dels diners no està vinculat a l’aprovació dels comptes catalans.

Valoració positiva de CCOO, UGT i USOC

Els tres sindicats que havien convocat la vaga pel 12 de desembre de tots els treballadors públics han valorat molt positivament l’acord aconseguit amb el departament de Treball. Des de UGT, Encarna Fernández ha dit que permet als funcionaris començar a recuperar una part dels salaris retallats l’any 2012, quan així ho va decidir el govern català per la crisi econòmica.

Joan Maria Sentís, de CCOO, ha explicat que en altres circumstàncies no haurien acceptat la proposta de la Generalitat però que tenint en compte el context polític era la millor opció: “No sabem si l’any vinent tindrem govern o què passarà”, ha raonat.

Pere Forga, del sindicat USOC, que es va afegir més tard a la vaga, ha dit que no és l’acord que voldrien però que cal cedir per aconseguir pactes.