La batalla que el Gimnàs Social Sant Pau lliura per mantenir-se dempeus no impedeix que continuï amb la seva tasca. A banda dels socis que hi van a fer exercici de franc perquè no s’ho poden pagar ─uns 900─, ara n’hi ha de nous: des de l’estiu obren les dutxes a persones sense llar. Segons Jordi Bordas, membre de la cooperativa que gestiona l’espai, és un servei que, amb el boca-orella, ha anat guanyant usuaris en els darrers mesos.

S’hi poden dutxar durant dues hores al matí i dues i mitja al vespre. Tot va començar quan els ho van demanar els immigrants que participen en la tancada de l’antiga Escola Massana. La iniciativa va arribar als sensesostre de la parròquia de Santa Anna i ara cada cop hi ha passat més gent: s’hi fan unes 1.300 dutxes cada mes.

Un dels joves que va a rentar-se és Tierno Amadou, un guineà que precisament dorm a la Massana. “Tots els meus companys hi van per dutxar-se perquè allà no tenim dutxes, tampoc aigua calenta ni electricitat“, explica. I, com ell, n’hi ha molts.

Un cop acaba l’horari de dutxa, hi passa un equip de neteja perquè els socis s’ho trobin net. A banda d’aquest servei, el Gimnàs Social Sant Pau també cedeix endolls per carregar els telèfons mòbils i consultar internet. Entre d’altres, s’hi reuneixen força grups de joves marroquins.

Entitats i Ajuntament també ofereixen servei de dutxa

A Barcelona hi ha una desena d’entitats i espais que ofereixen recursos de dutxa com aquest i també l’Ajuntament, en quatre centres de dia repartits per la ciutat: al Camp de l’Arpa del Clot, a Horta, al Poble-sec i a Nou Barris. Més enllà del servei d’higiene, el consistori ha instal·lat consignes diürnes i punts de càrrega per a telèfons mòbils a diferents equipaments.